2023.11.12. 09:38
Finom ízek, egyedi menüsorok
Döntőbe jutott a nyíregyházi Hetes Generál csapata is.
Október utolsó hétvégéjén rendezték meg a 2023–2024. évi Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntőjét, melynek témája idén a Fenntartható közétkeztetés – húsmentes menü volt. Budaörsön a Metro Gasztroakadémián 17 csapat mérette meg tudását a döntőbe jutásért.
A versenyen 4 fős csapatok vettek részt egy irányító, egy szakács és két segítő csapattaggal. A feladatuk egy húsmentes, háromfogásos, felnőttebéd elkészítése volt, melyet kötelező alapanyagok (rögös túró, mélyalmos tojás, alma és cékla) felhasználásával, mindössze 4 óra alatt, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékben kellett teljesíteniük.
Szigorú feltételek
A versenyen tilos volt bizonyos alapanyagok használata, így a csapatok édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket (vagy ezek bármelyikét tartalmazó összetett alapanyagot) nem használhattak fel az ételek elkészítéséhez.
A versenyzők mindezek mellett húst, húskészítményt, halat, halhúskészítményt, állati zsiradékot – a vaj kivételével – sem használhattak a menüsorhoz. Olyan ételeket kellett elkészíteniük, melyek egy átlagosan felszerelt, közétkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár több száz fogyasztó részére is elkészíthetőek. Az eseményen kiemelt figyelmet kapott az élelmiszer-biztonság is, melyet a konyhai zsűri külön értékelt – adta hírül honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).