Nyíregyháza

2023.11.02. 14:00

Jó az egyénnek, még jobb a közösségnek

A korszerű fényforrások kevesebb hulladékkal járnak, és az áramfogyasztást is jelentősen csökkentik.

Miklós István

Jó az egyénnek, még jobb a közösségnek

Fotó: Sipeki Peter

Ahogy arról korábban beszámoltunk, november 2-án megkezdődött a CYEB energiakereskedő cég által biztosított ingyenes LED-fényforrások kiosztása Nyíregyházán.
A lakossági LED-csereprogramban 3591 nyíregyházi kaphat korszerű izzókat, melyekkel nem csupán a villanyszámlájukat faraghatják le, hanem a környezetünk terhelését is mérsékelhetik. Mindez annak köszönhető, hogy a LED-es fényforrások élettartama mintegy tízszerese a hagyományos izzókénak, így használatukkal sokkal kevesebb hulladék keletkezik.
Csütörtökön már a reggeli órákban sokan érkeztek a nyíregyházi városházára, hogy átvegyék a nekik járó égőket. Kővári László is átvette a csomagját, és megosztotta lapunkkal, miért tartotta fontosnak, hogy regisztráljon a LED-csereprogramra.

Több fronton is eredményes

– Gépészként világosan látom, hogy korántsem mindegy, száz wattot vagy csupán tízet fogyaszt egy égő a lakásomban. Gyakran hallani, hogy sok kicsi sokra megy, és bizony ezzel a lehetőséggel élve, továbbá tudatos fogyasztással sokkal kedvezőbb lehet a hó végi villanyszámla – tudatta Kővári László, aki nem csupán személyes indíttatásból döntött otthona korszerűsítése mellett.
– Az előbb felsoroltak a személyes oldalát képezik ennek a programnak. Van azonban egy ennél is fontosabb, közösségi vetülete a dolognak. Ha a városban mindenki élne ezzel a lehetőséggel, és az országban is többen váltanának korszerű fényforrásokra, nagyságrendekkel kevesebb elektromos áramot fogyasztanánk. Úgy vélem, egy kisebb erőmű teljesítményének megfelelő áramot lehetne így megspórolni, ami a környezetünknek és a hazánknak is hasznára válna. A természet védelméhez ugyanis nem csupán az járul hozzá, hogy a LED-es égők tartósabbak, és nem termelnek annyi hulladékot, hanem a működésükhöz szükséges energia előállításához sincs szükség annyi természeti erőforrásra – hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában