Nyírbogát

2023.11.23. 20:00

Több százan jutottak munkához

A térségben tíz év alatt közel kétezerrel csökkent az álláskeresők száma.

Szon.hu

A Kelet-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum öt éve alakult, céljuk a helyi foglalkoztatás ösztönzése és a társadalmi rétegek együttműködésének támogatása volt a Nyírbátori és a Mátészalkai járásra fókuszálva. Mint az a csütörtöki zárórendezvényen elhangzott, Nyírbogát önkormányzata, a Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal közös munkájának köszönhetően csökkent a térségben a munkanélküliség, de még mindig az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy az adott munkára megtalálják a megfelelően képzett munkaerőt.
A projektzáró rendezvényen Simonné dr. Rizsák Ildikó, a csütörtöki tájékoztató helyszínéül szolgáló Nyírbogát polgármestere elmondta, a paktum célcsoportja a huszonöt év alatti fiatalok, az ötven évet betöltöttek, illetve a szülési szabadságról visszatérő nők voltak. Kiemelte, a 2018-ban indult program során a cégek is jól jártak, hiszen támogatott munkavállalókat tudtak alkalmazni.


– A projektbe közel ötszáz személyt tudtunk bevonni, ők azok, akik a Nyírbátori és a Mátészalkai járásban munkahelyhez jutottak. Egyedül azt sajnálom, hogy a képzéssel kapcsolatos tervekkel nem sikerült úgy haladnunk, ahogy szerettük volna, de ettől függetlenül pozitívan értékelem a Kelet-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum munkáját – emelte ki Simonné dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát polgármestere, a paktumszervezet elnöke, aki megköszönte a vármegyei kormányhivatal és az önkormányzat támogatását. A projektzárón részt vett a vármegyei közgyűlés két alelnöke, Baracsi Endre és Szabó István is, utóbbi jelen volt a Kelet-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum 2018-as megalakulásánál is.

Mérséklődtek a gondok

– Az alakuláskor egy kicsit a sötétben tapogatóztunk, de tele voltunk várakozással. Már akkor is, ahogy a mostani időszakban is, a megfelelően képzett munkaerő hiánya jelentette a legégetőbb problémát. A paktum munkájának köszönhetően mérséklődtek valamelyest ezek a gondok, de még mindig van teendő. Meg kell találni a tartalékokat, meg kell szólítani az inaktív embereket, és be kell őket vonzani az elsődleges munkaerőpiacra. Ehhez segítséget nyújthatnak a hamarosan induló TOP pluszos programok is – emelte ki beszédében Szabó István, a vármegyei közgyűlés alelnöke.
Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei főispán elmondta, a kormányhivatal és a Kelet-Nyírségi Foglalkoztatási Paktum között folyamatos volt az egyeztetés.

Segítik a vállalkozókat

– A kormányhivatal saját erőből is segíti, támogatja a vármegyei munkaerőpiacot, gondolok itt többek között a vállalkozóvá válást segítő programunkra. Jelenleg is tárgyalunk a folytatásról, és várhatóan a jövőben sem maradunk a foglalkoztatás bővítését élénkítő támogatási programok nélkül – bizakodott Román István főispán.
Dr. Simon Miklós szerint öt éve még nem igazán ismerték a paktumszervezetek működési mechanizmusát, mára viszont beváltak az előzetes tervek. Mint fogalmazott, voltak döccenők, de aztán kiegyenesedtek a dolgok. A térség országgyűlési képviselője rámutatott: tíz év alatt a térségben közel felére csökkent a munkanélküliek száma, ezen a téren Nyírbogát és Nyírlugos „vitte a prímet”, mindkét településen öt százalék alá csökkent a munkanélküliségi ráta.
Kocsis László, a vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának a vezetője azt mondta: – Mozog a munkaerőpiac, de egyre lomhábban, így mi is várjuk az új támogatási programok kiírását – fogalmazott.

 TG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában