Nyíregyháza

2023.12.10. 15:30

A legyőzhetetlen íjász ismét Nyíregyházán járt

Több magyar várból lőtt sikeresen három-négyszáz méteres távolságban lévő célra.

Szon.hu

 Mónus József csütörtök este Nyíregyházára látogatott, és egy belvárosi klubban tartott kisfilmekkel illusztrált élménybeszámolót. Elhozta és bemutatta azokat az íjakat, amikkel elérte – napi kétezer lövést leadva – a többtucatnyi világbajnoki és világcsúcstartó sikereit.

Családja is íjászkodik

Mónus József 2012-ben 453 méterről – ez öt focipálya hossza – talált bele a 140-szer 140 centiméteres célba. Saját készítésű íjjal és nyíllal például 2017-ben, a Hódítók Kupáján a második helyezettet 63 méteres különbséggel verte meg; 2010-ben egy 784 éves rekordot döntött meg 508,74 méteres lövésével.

A Nyíregyházán végzett gépész üzemmérnök szeptemberben Amerikában 1007,41 méteres lövésével saját korábbi rekordját döntötte meg. Talán kevesen tudják, de fia, menye és felesége is világbajnok a saját kategóriájában.
A versenyeken kívül úgynevezett bástyalövésekkel is rendre teljesítette a maga elé tűzött célt. Több magyar várból lőtt sikeresen három-négyszáz méteres távolságban lévő célra, de átlőtte Sidney-ben az operaházat, Kanadában a Niagara-vízesést és többek között a Vereckei-hágót. Tíz világbajnoki cím és a harminckét világrekord díjai szülővárosában, Hajdúnánáson két folyosót töltenek meg a polgármesteri hivatalban. 

PS

Kép: Mónus József a napokban kisfilmekkel illusztrált élménybeszámolót tartott egy nyíregyházi klubban | Fotó: Pusztai Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában