Csenger

2023.12.07. 11:28

Ékköve lesz a városnak, a régiónak

Felújították az egykori imaházat, ami a jövőben összművészeti koncertteremként szolgálja a csengerieket.

Szon.hu

Szakál László és Benedekffy Katalin

Fotó: Kákos Dávid

Kétévnyi munka után kedden megnyitotta kapuit az összművészeti koncertteremként működő Makovecz Kultúrtemplom Csengerben – a kívül-belül megújult épületet korábban adventista imaházként használták.

Csenger szerencsés város

Az ünnepélyes átadáson Fekete Péter korábbi kulturális államtitkár az épület történetéről, s Makovecz Imre jelentőségéről is beszélt.

– Gondolkodásmódjával, életművével számos társadalmi réteget megszólított, a magyar és az európai építőművészet korszakos alkotója volt. Csenger szerencsés, hiszen tizenkilenc olyan épület díszíti, amit Makovecz Imre vagy a hozzá köthető tervezőiskola álmodott meg. Az organikus építészet megteremtője volt: úgy gondolta, hogy az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá: azt szerette volna elérni, hogy az épület egylényegűvé váljon a környezettel, szervesen illeszkedjen a tájba. Alkotásai életigenlést sugároznak, élni akarnak, így azokat gondozni kell. A gondoskodás hiányát rövid időn belül jelzik, s mint a gondozatlan növény vagy elhanyagolt ember, könnyen megcsorbulnak, látszik rajtuk az elhanyagoltság, az agónia. Így járt Csengerben ez az épület is.

– Az 1990-es évek elején készült el, s az akkor még erősnek mutatkozó helyi szombatista közösség talált benne otthonra. Pár évig használták, istentiszteleteket, közösségi eseményeket tartottak benne. A csúcsidőszakban az aktív közösség lélekszáma a hatvanat, nyolcvanat is elérte, de idővel lecsökkent ez a szám, s az aktivitás is alábbhagyott. Megfogyatkozott a közösség forráslehetősége, lelkesedése, és a Makovecz-házon az elhanyagoltság jelei mutatkoztak. 2019-ben kulturális államtitkárként rendkívül elhanyagolt állapotban találtam – mesélte Fekete Péter, és felidézte, hogy a polgármestertől akkor megtudta: az épületet autószalonnak nézte ki valaki.

Közösségi összefogás

– E szavak vészharangként kongtak a fülemben. A helyi önkormányzat együttműködésével elindult az értékmentő akció: az nem lehet, hogy egy Makovecz-templom összedőljön, vagy műhellyé silányuljon. Első lépésként a megmaradt, szűk adventista közösség vezetőjének kellett élhető otthont, illetve az újraformálódó közösség számára alkalmas, fenntartható teret találni. Majd elindult az épületmentés, és felelős döntés született: a kultúra templomaként szolgálhat tovább. A Makovecz Imre Alapítvánnyal folyamatos egyeztetésben és a Makovecz-életmű szakértője, Farkas Miklós vezetésével aprólékos felújítási akció kezdődött. A munka most véget ért, és elkészült az összművészeti koncertteremként funkcionáló Makovecz Kultúrtemplom, amely ékköve a városnak, a régiónak. Kiváló példája épített örökségünk felelős megmentésének, a közösségi összefogásnak – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában