Nyíregyháza

2023.12.06. 14:01

Életre szóló élményt kínál az egyetem

A Debreceni Egyetem mind a 13 kara és képzési területei bemutatkoztak a nyíregyházi DExpón.

Lengyel Nóra

Fotó: Lengyel Nóra

Zsúfolásig megtelt végzős középiskolásokkal szerdán reggel az Egészségtudományi Kar előadója a Debreceni Egyetem első nyíregyházi központi beiskolázási rendezvényén. Interaktív standokkal, informatív előadásokkal, óralátogatásokkal, a karok és szakok bemutatkozásával indult a nagyszabású rendezvény december 6-án, és természetesen a Mikulással és az egyetem kabalafigurájával, Mókussal.

Dr. habil Móré Marianna az Egészségtudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan érdeklődnek az oktatási intézmény iránt. – Remélem, hogy a most megjelent fiatalokat egy év múlva ugyanitt látom majd hallgatóként. Az egyetem megpróbált egy olyan rendezvényt hozni a városba, ami az itt élőknek lehetőséget ad arra, hogy minden karról, szakról információt kapjanak, de ne ne csak elméleti síkon – fogalmazott a dékán, és felhívta a az érdeklődők figyelmét, hogy a standok különleges attrakciókkal, bemutatókkal is várnak mindenkit, és reményét fejezte ki, hogy minél többen átérzik azt, hogy milyen fantasztikus érzés a Debreceni Egyetem közösségéhez tartozni, ami egy életre szóló élménnyé válik.

Széles képzési kínálat

Prof. Dr. Bartha Elek a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese részletesen bemutatta az egyetem közel fél évezredes történetét, majd ismertette az egyetem teljes képzési spektrumát, a campus izgalmas világát. – Több szemszögből is igaz, hogy hazánk legnagyobb egyeteme vagyunk, itt van a legtöbb kar, képzési terület, gyakorlatilag minden tudományágban jelen vagyunk. A közel 31ezer hallgatói létszámból 134 országból 7333 külföldi diák is tanul nálunk – részletezte a rektorhelyettes, és számokban is bemutatta az egyetemet. Elmondta többek között, hogy a legszélesebb képzési portfóliót biztosítják hazánkban, 81 alapképzési szak, 97 mesterszak, 6 osztatlan, 26 tanárszak, 38 duális szak, és 7 felsőoktatási szakképzési szak működik, a 24 doktori iskola, 73 doktori program mellett. Ez a legnagyobb vidéki tudományos bázis 200 tudományos műhellyel, valamint azt is kifejtette, hogy 5000 férőhelyes kollégium áll a hallgatók rendelkezésére, beszélt az ösztöndíjakról, a külföldi kapcsolatokról, a duális képzésről, az infrastrukturális és technológiai fejlesztésekről, és elmondta, hogy gazdaságilag is stabil az intézmény, így biztos alapokat nyújt az színvonalas és eredményes oktatáshoz.

Ölvetiné Szabó Beáta beiskolázási és továbbképzési igazgató részletezte a hallgatóknak a 2024-es felvételi eljárás menetét, a pontszámítási stratégiát, Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzat elnöke pedig az egyetemi élet sokszínűségét, a kimagasló hallgatói szolgáltatásokat, juttatásokat, kedvezményrendszert, sportolási lehetőségeket. A gólyatáborok- és bálok, hatalmas fesztiválok, több száz rendezvény, a bulik hangulata is meggyőzte a fiatalokat, hogy a Debreceni Egyetemen nem lehet unatkozni. A tanulás mellett a sportolásra és a szórakozásra is nagy hangsúlyt fektetnek. Végül Molnár Dániel felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a weboldalon és applikáción is minden információ megtalálható arról, hogy miért a Debreceni Egyetem a legjobb választás.

Az előadások után a Zilahi-terembe indultak az érdeklődők a karok, szakok egyedi standjaihoz. A vásárosnaményi Csatlós Eszter a Nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumba jár, és azért jött el a rendezvényre, mert még nem biztos benne, hogy melyik egyetemre szeretne jelentkezni.

– Leginkább az agrár terület, a mezőgazdaság érdekel, ezen a vonalon szeretnék továbbtanulni. Meghallgattam az élőadásokat, nagyon tetszik amit a Debreceni Egyetem kínál, de bármeddig elmegyek, ha úgy alakul, ezért nézegettem már az ELTE-t is, de akár Sopron is szóba jöhet – mondta Eszter, és ment tovább a bemutató órákra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában