Magyarország

2023.12.27. 15:36

Magyarországon töltötte a karácsonyt Hollandia leendő miniszterelnöke

Egy ikonikus budapesti helyszínről jelentkezett be Geert Wilders.

Szon.hu

Geert Wilders Nyírparasznya falutáblája előtt

Forrás: ripost.hu

Magyarországon töltötte a karácsonyi ünnepeket a holland választásokat toronymagasan megnyerő Szabadságpárt (PVV) elnöke. Geert Wilder az X közösségimédia-oldalon tett közzé egy bejegyzést a Hősök teréről, megjegyzésként pedig mindössze egy szívet írt a képhez - írja a Magyar Nemzet.

Noha Wilders kifejezetten jó kapcsolatokat ápol a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral, az ünnepek alatt nem politikai egyeztetés céljából érkezett Magyarországra. A holland politikust ennél sokkal személyesebb szálak kötik hazánkhoz, a felesége ugyanis a magyar származású Krisztina Wilders (leánykori nevén Márfai Krisztina).

A korábban diplomataként dolgozó Márfai rendkívül visszahúzódó életet él, ritkán szerepel a nyilvánosság előtt, nem sokat tudni a magánéletéről. A holland politikussal 1992-ben házasodott össze, Wilders azóta sokszor járt már Magyarországon, azon belül is elsősorban Nyírparasznyán, Márfai szülőfalujában. A nyírségi település egyébként Szikora Istvánnak (Bunyós Pityu) is a szülőfaluja, akivel Wilders jó barátságot ápol. 

Egy korábbi lapinterjúban Wilders így vallott magyar feleségéről: „Házasságra léptem egy nagyon kedves, gyönyörű, intelligens asszonnyal, akit nagyon szeretek. Krisztina magyar. A nagykövetség kereskedelmi részlegén dolgozott. Egy bárban találkoztunk. Szimultán tolmácsként is dolgozott. Egyesek szerint kevesebb akcentussal beszéli a hollandot, mint én a limburgi akcentusommal”.

A holland politikus rengetegszer járt Magyarországon  az elmúlt években, pár hónapja például itt ünnepelte a 60. születésnapját is, szűk körben. 

A Világgazdaság korábbi beszámolója szerint Geert Wilders szinte biztos, hogy az Hollandia miniszterelnöke lesz. Pártja, a jobboldali Szabadságpárt (PVV) több mint 35 mandátumot szerzett a holland parlamentben, amivel a legnagyobb politikai erővé nőttek. A neheze azonban csak most jön, hiszen a PVV-nek koalíciós partnereket kell találnia, ami tekintve, hogy a holland politikai életben eddig perifériára voltak kényszerítve, nem lesz egyszerű feladat.

Geert Wilders Nyírparasznya falutáblája előtt
Forrás: ripost.hu

"Geert Wilders Magyarország jó barátja, mindig is tisztelettel közelített hozzánk, magyarokhoz. A nemzetközi mainstreammel szemben ért és megért minket, pontosan tisztában van az illegális migráció okozta veszélyekkel"

– fogalmazott korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. - olvasható a ripost.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában