Nyíregyháza

2023.12.14. 07:00

Tavalyi áron vehetjük meg a fenyőfákat az idén

A luc, az ezüst és a nordmann a legkeresettebb fajták Nyíregyházán.

Lengyel Nóra

December elejétől már árulják azokat a fenyőfákat, amelyek majd ünnepi díszbe öltöztetve a karácsony központi elemévé válnak. Az árusító helyek mellett érezhető fenyőillat egyértelműen felhívja a figyelmet a közelgő ünnepre. Most még hatalmas a kínálat és a kereslet is egyre nagyobb. Nyíregyházán a Búza téri piacon árulja az örökzöldeket Kresztyankó László, aki elmondta, hogy a lucfenyőnek 5 ezer, az ezüstfenyőnek 8 ezer, a nordmann fenyőnek pedig 10ezer forint métere – ugyanannyi, mint az elmúlt évben. A gyökeres fenyők ára eltérő, fajtától és nagyságtól függően vannak egyenként beárazva, a standjukon 10 ezer és 16 ezer forint között mozog. – December 10-én kezdtük el árulni a fákat, most már egyre többen jönnek, s leginkább az
1–1,8 méter magas fákat keresik. Azért jó minél korábban megvenni, mert akkor még nagy a választék. Ha hűvös helyen tárolják, tartósabb lesz a karácsonyfa. Lehet vízbe is tenni, de fontosabb, hogy minél hosszabb ideig legyen a vágott fa hidegben, és csak az utolsó pillanatban kerüljön be a meleg szobába, nappaliba. A lucnak nagyon intenzív fenyőillata van, a nordmann viszont nem hullajtja olyan könnyen a levelét, tartósabb – részletezte Kresztyankó László, és megjegyezte: a gyökeres fenyőket érdemes folyamatosan locsolni, és ha karácsony után, januárban nincs fagy, akár télen is ki lehet ültetni, de kora tavasszal mindenképpen. A vágott fenyőket hálóba is behúzzák, így könnyebb hazavinni – ezért nem kell pluszban fizetni. Levágott ágakat is árulnak – ezeket a vásárlók főként díszítéshez viszik, az idősebbek pedig egy nagyobb vázába teszik, és azt díszítik fel.

Szabó Lászlóné éppen egy közel egy méteres nordmann fenyőt választott ki, amivel az unokáit várja. Három gyereke és öt unokája van, és olyan fát szeretett volna, ami nem hullajtja a levelét, hiszen két kisikolás is nála marad január első hetében, a téli szünetre. Már előre megkapta az unokáktól a listát a kedvenc süteményekre, így a piacon az alapanyagokat is beszerzi most. Bejgli és halászlé mindig kerül az ünnepi asztalra, de a gyerekei is szoktak hozni mindig valamilyen különleges finomságot – mesélte lapunknak.

Egyedi és tartós

Egy másik standon kolorádófenyő – ennek métere 9 ezer forint –, 7 ezer forintért pedig duglászfenyő várja a különlegesebb örökzöldekre vágyó vásárlókat, ráadásul nemcsak vágott, hanem gyökeres változatban is. Ha valaki szeretné kiültetni, akkor a kert díszei lehetnek. A kékesbe hajló szürkészöld, ezüstös színű kolorádófenyő a legtöbbet tűrő jegenyefenyő fajta, a fajtársai közül kimagaslik város- és szárazságtűrő képessége. A duglászfenyő (vagy douglas) gyorsan nő és jól tűri a metszést, így ideális lehet sövény vagy akár bonsai kialakítására is.

Ivalec Péter nemcsak árulja a fákat, termeli is. – Nálunk is a hagyományos luc, a nordmann és néhány ezüstfenyő közül lehet válogatni, vágott és gyökeres fákat is hoztunk ki. Mivel Salamonbokorban van a telephelyünk, ahogy fogynak a fák, folyamatosan vágunk ki és hozunk újakat. Még december 24-én délig kint vagyunk, hiszen mindig vannak, akik az utolsó pillanatban jönnek fáért. Kisgyerekes családok körében nagyon népszerű, és előszeretettel választják a dekoratív, elegáns kinézetű nordmann fajtát, mert tűlevelei selymesen puhák, nem szúrnak, rajta száradnak el a tűlevelek, nem esnek le, így takarítani is sokkal könnyebb karácsony után. Általában a kisebb méretűeket viszik, hogy a kicsik ne borítsák magukra a nagy fákat. Meleg szobában szolid narancsos illatot áraszt – részletezte a fajta tulajdonságait Ivalec Péter, és hozzátette: a magasabb fenyők intézményekben, óvodákban, iskolákban, templomokban, 3 méteres vagy annál is nagyobb belmagasságú helyiségekbe mutatnak jól.

Norman, normand, vagy nordmann?

A 2000-es évektől hazánkban is egyre népszerűbb a nordmann, vagy ahogy sokan hívják norman fenyő. A neve körül van némi zűrzavar, még a fenyőárusok is különböző módon nevezik. A kaukázusi jegenyefenyőnek nincs köze sem a Franciaország északnyugati részén lévő tartományhoz, Normandiához, sem pedig a normann viking ősharcosokhoz. A nevét Alexander von Nordmann orosz-finn zoológus, botanikusról kapta, aki a Kaukázusból Nyugat-Európába hozta ezt a fajtát. Neki köszönhető a legdrágább karácsonyfa fajtánk botanikai leírása és felfedezése. A kaukázusi jegenyefenyőn kívül legalább nyolc állatfaj, egy növényfaj és egy nemzetség viseli még Nordmann nevét. Többek között egy lepkefajt (Pamassius nordmanni), és a feketeszárnyú székicsért (Glareola nordmanni) is róla nevezték el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában