Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.01.20. 11:44

Levelet kapnak a lakástulajdonosok

A márciusi kampányban felmondhatjuk és újraköthetjük a lakásbiztosítási szerződéseket.

L. Tóth Lajos

Forrás: Illusztráció: micinsurance.net

Magyarországon 3,31 millió lakásbiztosítási szerződés volt 2023. szeptember végén, ehhez 49 545 társasházi szerződés kapcsolódik. 
Ezzel a lakások 72,14 százaléka biztosított, a szerződések 19,51 százalékában a biztosítás lakáshitelhez kapcsolódik. Ugyanakkor a szerződéseknek mindössze 1 százaléka, nagyjából 35 ezer szerződés Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) – erről ír az economx.hu. 
Március 1. és 31. között az új szabályozás alapján minden lakásbiztosítással rendelkező ügyfél 30 napos határidőre felmondhatja korábbi biztosítását, így arra nem csak a biztosítási évforduló előtt nyílik erre lehetőség – mondta el a két legnagyobb hazai alkuszszövetség, az FBAMSZ és a Mabiasz közös szakmai napján Seffer Dániel, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) miniszteri biztosi kabinetjének szakértője. 
– A biztosítóknak február 15-ig kell értesíteniük az ügyfeleiket arról, hogy a márciusi kampányban lehetőségük van felmondani és újrakötni meglévő lakásbiztosítási szerződésüket – az értesítés kötelező eleme lesz a Magyar Nemzeti Bank formalevele – erősítette meg Cidor Mihály, a nyíregyházi székhelyű Biztor Alkusz Kft. ügyvezető tulajdonosa. 
Az NGM várakozása szerint a kampány révén a díj és a szolgáltatás aránya, a kárhányad emelkedni fog, ami az ügyfelek számára kedvező változás lesz. 
– A minisztérium reméli, hogy egyre több ügyfél néz majd körül a biztosítók által kínált extra fedezetek (például kisállat-biztosítás, napelem-biztosítás) kínálatában. Így valóban érdemi fedezetekkel és szolgáltatásokkal tudják majd a kockázataikat lefedni – közölte Seffer Dániel. 
Aktualizált újrakötés 
– A márciusi kampányban a lakásbiztosítások aktualizált újrakötését és a fogyasztóbarát lakásbiztosítás, a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás előretörését lehet várni – vélekedett Cidor Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában