Nyíregyháza

2024.02.28. 14:00

A legnagyobb nyertesek a diákok

Újabb két nyíregyházi intézményben indul el az okleveles technikusképzés. 

Száraz Anita

Forrás: Fotó: Dodó Ferenc

Az a célunk, hogy jól képzett munkaerővel segítsük a térség foglalkoztatóit, s hogy vonzó karrierutat kínáljunk, a Nyíregyházi Egyetem pedig minden támogatást megad ahhoz, hogy ez a törekvésünk sikeres legyen – ezt mondta szerdán a Nyíregyházi SZC főigazgatója, Gurbánné Papp Mária a Zay Anna Technikumban. A helyszínválasztás nem volt véletlen: az iskola egy újabb állomása a felsőoktatási intézmény és a szakképzési centrum együttműködésének.      

Öt iskola, kilenc ágazat

– Szeretnénk megmutatni az iskola- és pályaválasztás előtt álló fiataloknak, hogy nem feltétlenül kell gimnáziumba járniuk ahhoz, hogy később egyetemre mehessenek: az ehhez szükséges tudást a technikumok is biztosítani tudják. Ennek egyik garanciája az okleveles technikusképzés, ami 2021 szeptemberében az elsők között indult el Nyíregyházán az egyetem és a szakképzési centrum együttműködésének köszönhetően. Két iskolában – Bánki és Széchenyi – négy ágazatban jelenleg is folyik a képzés, a következő tanévtől pedig újabb két technikum csatlakozik: a Zay és a Sipkay. Előbbi intézményben óvodai nevelőképzés indul, utóbbiban pedig turizmus-vendéglátás ágazatban kezdődhet el az okleveles technikusképzés – mondta a főigazgató és hozzátette: ezekkel együtt szeptembertől három egyetemmel együttműködve a Nyíregyházi Szakképzési Centrum öt iskolájában kilenc ágazatban lesz elérhető ez a képzési forma.

Népszerű ágazatok

– Ebben a városban nem ellentétesek a szakképzés és a felsőoktatás céljai, sőt! – így fogalmazott dr. Szabó György, a Nyíregyházi Egyetem rektora és hozzátette: azoknak a fiataloknak, akik abszolválják az okleveles technikusképzést, az egyetemen nem kell irreális kreditelvásárokkal szembesülniük, hiszen biztos  alapokkal rendelkeznek, s azt is pontosan tudják, mivel szeretnének foglalkozni.

– Az együttműködés legnagyobb nyertesei a diákok, akik a munkaerő-piac elvárásait előtérbe helyező képzésekben vehetnek részt – jelentette ki Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár, és elmondta: a szeptemberben belépő új ágazatok népszerűek, szükség van rájuk. – Az óvodapedagógia az egyik slágerszak az egyetemen, a turizmus pedig olyan sokat fejlődött az elmúlt években Nyíregyházán, hogy egyre több szakemberre lesz szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában