Nyíregyháza

2024.02.14. 07:00

Az Egyesült Államokba utaznak az űrhajósjelöltek      

A négy magyar űrhajósjelölt (köztük a nyíregyházi Kapu Tibor) a felkészüléséről beszélt a Kossuth rádióban.

L. Tóth Lajos

A nyíregyházi Kapu Tibor (b2) is esélyes az űrutazásra

Forrás: Archív fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

 

A Hungarian to Orbit (HUNOR) magyar űrhajósprogram négy magyar űrhajósjelöltjével - Cserényi Gyulával, a nyíregyházi Kapu Tiborral, Schlégl Ádámmal és Szakály Andrással - hangzott el beszélgetés felkészülésükről a Kossuth rádió Irány az űr című műsorában.

Az adásban elhangzott, hogy mind a négyen részt vehetnek a harmadik kiképzési fázisban is.

Az elsőben az űrkutatás történetével, az űrügynökségek tevékenységével, illetve a küldetéssel ismerkedtek, majd a másodikban az utazás során szükséges tudományágakba - kozmológia, földtan, rakétafizika, élettan - kaptak betekintést. A kiképzés harmadik fázisában a jelöltek szakmaspecifikus ismereteket szereznek például a nemzetközi űrállomásról, és bekapcsolódnak a kutatás-fejlesztési munkába is.

Már mind a négyen megszerezték a kisrepülőgépes szakszolgálati engedélyüket, novemberben műrepülő gyakorlatot is végeztek, fizikai felkészülésük során úszóedzéseken vesznek részt, és dietetikus követi nyomon táplálkozásukat.
Hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol további képzések várnak rájuk. Az egyik legfontosabb a centrifugaképzés lesz, amelynek során szimulálni fogják, hogy pontosan milyen erőhatások érik az embert a felbocsátás során.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában