Nyíregyháza

2024.02.16. 20:00

Egy évtizede ápolják a hősök emlékét (fotók)

Az emlékmenetek lezárultak, a jövőben az iskolákba viszi el az egyesület az emlékezés eszmeiségét.

Miklós István

A Honvédsuli Egyesület tizenkét éve indította útjára az Emlékmenet a Doni Hősökért elnevezésű megemlékező programsorozatát, melynek hivatalos záróünnepségét pénteken tartották a vármegyeházán. Az egyesület tagjai a több mint egy évtized alatt az összes vármegyei településre eljutottak, s mintegy 1700 kilométert gyalogoltak a Don-kanyarban hősi halált halt magyar honvédek tiszteletére. Az idei, tizenkettedik emlékmenettel egy korszak is lezárult az egyesület életében, hiszen a rendezvény a már hagyományos formájában véget ért, de a jövőben új alakot öltve folytatódik a doni hősök emlékének ápolása. A pénteki zárórendezvényen jelen voltak vármegyénk országgyűlési képviselői, akik egyben az emlékmenet védnökei is, Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Kertész József őrnagy, a nyíregyházi toborzóiroda vezetője és Orosz Antal alezredes, a vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred parancsnoka is.

Nem lehetett róla beszélni

Az idei menet kétszáz kilométeres távja annak a frontvonalnak a hosszát jelképezi, melyet a magyar honvédek védtek a doni offenzíva idején.
Baracsi Endre a jelenlévőknek elmondta, a Honvédsuli Egyesület e küldetésével az emlékezést és az emlékeztetést tűzte a zászlajára.

– A program indulásakor a tagok egy része még gyermek volt, s egy olyan környezetben vált felnőtté, melyben fontos a hősök tisztelete és emlékezete. Sajnos generációk nőttek fel úgy, hogy nem kaphattak hiteles információkat, nem hallhattak igaz történeteket a doni katasztrófáról. Sokáig nem lehetett erről beszélni, egy hidat kellett építeni az emberekhez, hogy méltóképpen emlékezhessünk a hőseinkre. Büszkék lehetünk arra, hogy a fiatalok megépítették ezt a hidat – hívta fel a figyelmet Baracsi Endre.

Megtanítottak emlékezni

Vármegyénk országgyűlési képviselői arra világítottak rá, hogy a rendszerváltás előtt elhallgatták a Don-kanyarban történteket, nem volt szabad beszélni az ott történtekről és a hősi hallottakról. Mindannyian büszkék arra, hogy az egyesület fiataljai újra megtanították a vármegye lakosságának, hogyan kell méltóképpen emlékezni az elődeinkre.

– Katonaként is csak tisztelegni tudok az egyesület tagjainak teljesítménye előtt. Olyan tapasztalatot és tudást szereztek civilként az évek alatt, amit nem szabad veszni hagyni, és jó lenne továbbvinni a honvédség berkein belül is – ezt már Kertész József őrnagy mondta el a résztvevőknek. Hozzátette: a Honvédsuli Egyesület ifjainak elszántsága, hazaszeretete mindenki számára példaértékű lehet.

Ez a teljesítmény a Magyar Honvédség vezérkarának elismerését is kivívta, a rendezvényen Orosz Antal alezredes olvasta fel Böröndi Gábor vezérkarfőnök levelét a jelenlévőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában