Nyíregyháza

2024.02.16. 17:30

Jó kezekben vannak a kicsik (fotók)

Átadták a Kisvakond Bölcsődét, ahol három csoportszobában összesen 36 gyermekről gondoskodnak.

Csáki Alexandra

Napfényben fürdenek az új, Honvéd utcai bölcsőde tágas és barátságos csoportszobái. A modern, közel 600 millió forintból kialakított intézményben harminchat gyermekről gondoskodnak a fiatal, lelkes szakemberek. Az épületben korábban magánbölcsőde működött, két évvel ezelőtt azonban visszaadták a nyíregyházi önkormányzatnak.

Bővülő férőhelyek

– Bekerült a bölcsődefejlesztési programba, mi pedig pályázati forrásból kívül-belül felújítottuk, korszerűsítettük és kettőről három csoportszobásra bővítettük. Átalakult az udvar is, a gyerekek új játékokat kaptak – mondta a pénteki hivatalos átadáson dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere megjegyezte: ebben a hónapban egy másik önkormányzati tulajdonban lévő bölcsőde, a nyírszőlősi is kitárta kapuit a gyerekek előtt.

– Az egy csoportszobás intézmény szinte azonnal betelt, és úgy tudom, hogy a Kisvakondban is teltház van, a kicsik éppen a beszoktatási időszakban tartanak.
– A város több egyházi és civil szervezet bölcsődéjében is bővültek a férőhelyek. Ez azért is jó hír, mert az ipari park fejlesztése gőzerővel halad, ami azt jelenti, hogy öt éven belül ötezer új munkahely lesz Nyíregyházán. A dolgozó szülők számára pedig óriási segítség lesz, ha jó kezekben tudhatják gyermekeiket napközben – tette hozzá dr. Kovács Ferenc.

– A szociális alapellátó rendszerünk nagyon fontos pillére a bölcsődehálózat, amely immár tíz intézményből áll – vette át a szót Jászai Menyhért alpolgármester.
– Arra törekedtünk, hogy ne csak a belvárosban legyen elérhető ez a szolgáltatás. Szerettük volna, hogy az édesanyák szabadon dönthessenek arról, mikor állnak vissza a munkába, ne legyen visszatartó erő, hogy nincs, aki gondoskodik a gyermekükről, amíg dolgoznak.
– Amikor csak tehetem, elmondom, hogy azért érdemes önkormányzati bölcsődét választani, mert rendkívül stabil az intézményi és pénzügyi háttér, szakemberből sincs hiány, tehát minden adott ahhoz, hogy megfelelően ellássák és gondozzák a gyerekeket. A másik szempont – sorolta az alpolgármester –, hogy nem kérünk gondozási díjat, és olyan magasan állapítottuk meg a jövedelemhatárt, hogy a kicsik 70–80 százalékának ingyenes az étkezés is. Tehát mind szakmai, mind anyagi szempontból érdemes a nyíregyházi önkormányzati bölcsődéket választani.

Új támogatások

Jászai Menyhért kitért arra is, hogy újabb támogatási formával bővült az ellátórendszer.

– Folyamatosan elemezzük, hogy ténylegesen mire lenne szükség, mi a valós társadalmi elvárás a városban. Az idén két új elemet vezettünk be: népszerű az általános iskolás alsó tagozatosok tanszertámogatása. Ezt mostantól a felsősör is megkapják, de ők rászorultsági alapon, azaz igényelniük kell a családoknak. A másik egy 20 ezer forintos kelengyetámogatás, ami minden újszülöttnek alanyi jogon jár, és egy formanyomtatvány kitöltése után megkapják a szülők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában