Záhony

2024.02.09. 10:46

Traktorok kígyózó sora, elégedetlen gazdálkodók – gazdatüntetés Záhonyban (Képek+Videók)

Több száz méter hosszúságban kígyóznak a traktorok és a különféle mezőgazdasági erőgépek, illetve személyautók a 4-es főút mentén. A szokottnál nagyobb forgalom (Tiszabezdédtől már csak araszolva lehetett haladni) a záhonyi határátkelő közvetlen közelébe szervezett pénteki gazdatüntetés miatt alakult ki. Az országos szintű demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezte meg.

Tarnavölgyi Gergely

Fotó: Gazdag Mihaly

 

A magyar gazdák elégedetlensége nem újkeletű, tavaly szeptemberben már egyszer összegyűltek Záhonyban, hogy tiltakozzanak az Európai Unió észszerűtlen döntései ellen.
– Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fellépnek a magyar gazdák – nyitotta meg a záhonyi tüntetés hivatalos részét Rácz Imre, aki kiemelte, nagyon örül annak, hogy a demonstrációra ennyi gazda eljött, és hogy vannak köztük Somogy, Heves és Szolnok vármegyei gazdálkodók is.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke hozzátette, a tüntetést komoly előkészületek előzték meg, ugyanis kedden már volt egy itteni, záhonyi egyeztetés, majd ezt követte egy apagyi találkozó, melyen a helyi gazdakörök vezetői vettek részt.
– A nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sokszor a saját kormányukkal szemben is, jelzi a probléma súlyát. A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket. A megoldáshoz egységes fellépésre van szükség az európai gazdálkodók részéről, ezért folyamatos az egyeztetés a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. A magyar gazdák kifejezték, támogatják a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak. A magyar kormány nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is, biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Például 23 termékre teljes tilalmat hirdettek az ukrán árukra, a nemzeti kiegészítő forrásokat a EU-s előírások maximális mértékére emelték, ezzel sokkal több kis gazdaság részére biztosítva támogatási lehetőségeket. Továbbra is biztosított a gazdák számára a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése, de az őstermelők és családi gazdálkodók előző években rendezett adózási kedvezményeinek sincs párja az unióban – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Rácz Imre, aki beszéde végén köszönetet mondott azoknak, akik a záhonyi tüntetés megszervezésében a segítségére voltak.

A tüntetés helyszínére érve kisebb-nagyobb csoportokba verődött gazdákkal találkoztunk, akik magyar zászlókkal és különféle molinókkal „feldíszített” gépeik mellett álltak és beszélgettek. A témát azonban nem a hamarosan kezdődő tavaszi talajmunkálatok adták, hanem az Európai Bizottság napokban előterjesztett intézkedése, ami újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát.
– Határozottan elutasítjuk ezt az intézkedést, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán mezőgazdasági termékek, élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát – mondta portálunknak Bori Vilmos, a beregi gazdálkodókat összefogó vásárosnaményi gazdakör vezetője. A gazdakört legalább ötven gazdálkodó, illetve tizenöt traktor „képviselte” a záhonyi tüntetésen.
– Kemény fellépésre van szükség az Ukrajnából az unióba érkező áruk mozgására vonatkozó szabályok változása érdekében. Ezért is kell erősen, nagy létszámban demonstrálnunk, hogy súlyt adjunk az ellenérzésünknek. Mára már a nyugat-európai, német, olasz és francia gazdák is felébredtek, ők is érzik a szinte korlátlanul beáramló, olcsóbban megtermelt tömegáruk hatását. Itt, Záhonyban nem csak a vármegyei gazdák tüntetnek, hanem az ország más részeiről érkezők is itt vannak, demonstrálva ezzel a magyar gazdák egységét – nyomatékosított a vásárosnaményi Bori Vilmos, akinek főként almaültetvényei vannak, de érdekelt a szántóföldi növénytermesztésben is.

 

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője is köszöntötte a magyar agrárium szereplőit.

– Jó látni, hogy Lentitől egészen Garbolcig vannak itt demonstráló gazdák. Ha nincs gazdálkodó, nincs élelem, és nincs jövő. Az ultraliberális brüsszeli döntéshozók a magyar gazdákat tették meg bűnösnek, ezzel párhuzamosan tonnaszámra engedik be az ukrán gabonát Európába. Nekünk, a magyar kormánynak a magyar gazdák a legfontosabbak – nyomatékosított dr. Tilki Attila.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is részt vett a demonstráción. A beszédében a hazai gazdálkodókat egy hegymászóhoz hasonlította, akinek a hátizsákjába bizonyos időközönként egy-egy követ, néha sziklát tesznek a bele a brüsszeli döntéshozók.

- Végre ébredeznek a nyugat-európai gazdák is, pedig mi már tavaly szeptemberben jeleztük az ukrán gabona beáramlásának problematikáját. És legyünk őszinték, Brüsszelben nem az ukrán kistermelők érdekeit képviselik, hanem az Ukrajnában működő multinacionális cégekét – emelte ki Győrffy Balázs.

Süle Kata, a Magosz és a kamara alelnöke, Zala vármegyéből érkezett a demonstrációra.

- Brüsszelben önökért, a magyar gazdákért küzdök. Nem tűrjük el, hogy a brüsszeli bürokraták elnyomjanak minket. További munkámhoz óriási erőt ad az, hogy ennyi gazdát látok most Záhonyban. Mi tudjuk, mi a fenntarthatóság, mi tudjuk, mi a magyar mezőgazdaság jövője! Ezt nem Brüsszel fogja nekünk elmondani… - fogalmazott Süle Kata.

– Egy tudatos aljasság áldozatai vagyunk. Az ukrán áruk beáramlása tönkre teszi a nemzeti gazdaságokat, köztük a magyar agráriumot – mutatott rá rövid köszöntőjében Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke.

A hivatalos felszólalások sorát Jakab István, a Magosz elnöke zárta.
– Mi nem koporsót akarunk, hanem életet! A magyar gazdák azt akarnak csinálni, amihez értenek és amiből képesek megélni és eltartani családjaikat! Dolgozni szeretnének, de a brüsszeli döntéshozók és a nyugati háttérhatalmak ezt nem engedik – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés alelnöke.

Jakab István kiemelte a magyar gazdák erejét, azt, hogy már második alkalommal gyűlnek össze Záhonyban. Hozzátette, a magyar kormány minden idegszálával azon dolgozik, hogy megvédjék a hazai termőföldet a brüsszeli divathóbortok ellen.
Jakab István kitért az Európai Bizottság előterjesztésére, ami újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát az unióba. Ez lényegében dömpingárak kialakulását jelentené az unión belül, miután olyan termékekkel kell versenyre kelni, melyeknek előállítása során semmilyen uniós elvárást nem kell teljesíteni.
A záhonyi demonstráció hivatalos része a Magosz elnökének a beszédével ért véget, a felszólalások után a tüntetők a záhonyi határátkelő elé sétáltak, ezzel is demonstrálva: nem kérnek az ukrán termékekből!

A nemzeti civilek teljes mértékben kiállnak a magyar és az európai gazdák azon törekvése mellett, hogy tiltakoznak az Európai Bizottság döntése ellen, amely lehetővé tenné újabb egy évre az ukrán termények vámmentes behozatalát. 

– Kiállunk a magyar kormány mellett, amikor azt szorgalmazza az uniónál, hogy gondolják át az ukrán áruk teljes körű vámmentességét és a szolidaritási folyosók működését. Fontosnak tartjuk azt is, hogy Magyarország, több uniós tagállam mellett fellép az ukrán dömping ellen. Ma jelenlétünkkel Záhonyban személyesen is demonstráltuk szolidaritásunkat a gazdák irányába és támogatásunkról biztosítottuk Jakab Istvánt, a szervező Magosz elnökét - fogalmazott portálunknak a helyszínen ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum sajtószóvivője.

Fehér Sándor polgármester a méhteleki gazdálkodókat képviselve beszélt portálunknak. Mint fogalmazott, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei szervezete hívta meg őket.
– Hatan, egy kisbusszal érkeztünk. Mindannyian gazdálkodunk, főként a szántóföldi növénytermesztésben és a gyümölcstermesztésben vagyunk érdekeltek. Mi is szeretnénk kiállni a magyar gazdák, a magyar érdekek mellett, ezért vagyunk itt. Kistelepülést képviselünk, de annál nagyobb lelkesedéssel jöttünk – mondta Méhtelek polgármestere.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei elnöke is részt vett a pénteki demonstráción.
– Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ma itt vagyunk, és hogy ennyien vagyunk, jó látni, hogy gyakorlatilag az egész ország területéről képviseltetik magukat a magyar gazdák Záhonyban. Fontos megmutatni, hogy egységesek vagyunk, és közösen lépünk fel az ellenőrizetlen minőségű ukrán dömpingárú hazánkba áramlása ellen. Gondolok itt a gabonára vagy egyéb élelmiszerekre, amik egészségtelenek, mert nem esnek át azokon a minőség-ellenőrzési és egyéb vizsgálatokon, amin a hazai termékek és árucikkek. Nem beszélve arról, hogy a hazai gazdák termékei ezzel eladhatatlanná válnak. Nekünk komoly kritériumoknak kell megfelelnünk az unió felé, ez viszont nem igaz az ukrán gazdálkodókra. A magyar fogyasztókat is szeretnénk ezzel a tüntetéssel megszólítani, hogy fogyasszanak hazai terméket. Ha mindenki magyar terméket fogyaszt és vásárol, az a magyar vidéket is erősíti – fogalmazott Szendrei László.

Semmiféle atrocitás nem történt

Gál Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságának sajtószóvivőjétől megtudtuk, a záhonyi tüntetésen semmiféle atrocitás nem történt, az előre bejelentett demonstráció rendben véget ért. 

A szervezők részéről Sarkadiné Ruzsinszki Ágnessel beszéltünk a tüntetés végén. A kamara vármegyei igazgatóságának vezetője elmondta, sikeres volt a demonstráció, hiszen közel másfélezer magyar gazda volt jelen - a tüntetésnek egyelőre nem tudni, lesz-e folytatása, konkrétumról ezzel kapcsolatban még nem lehet beszélni.

Gazdatüntetések: nem csoda, hogy lángra lobbant egész Európa

A belga gazdák az Európai Parlament ellett tiltakoztak, és a rendőrökkel is összecsaptak.
Forrás: AFP

Az elmúlt hetekben Berlintől Párizsig, Brüsszeltől Bukarestig traktorostul utcára vonultak az európai gazdák, hogy a kormányok és az unió döntései ellen tüntessenek, amelyek nemcsak az ő megélhetésüket, hanem a blokk élelmiszer-biztonságát is veszélybe sodorják - írta a vg.hu. - A gazdák a szigorúbb éghajlati szabályok, az olcsóbb importból származó verseny, az energia- és műtrágyaköltségek emelkedése, valamint a szektort fenntartó támogatások megszüntetése ellen is tiltakoznak.

A teljes cikket az európai tüntetésekről itt olvashatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában