Nyíregyháza

2024.02.13. 11:30

Új beruházó érkezik a Nyíregyházi Ipari Parkba!

A beruházás összértéke eléri az ötvenmillió eurót, közel száz új munkahely létesülhet.

Tarnavölgyi Gergely

Az osztrák tulajdonú, linzi székhelyű, Nyíregyházán 1989 óta leányvállalatot működtető MCE Csoport személyében újabb „fecske” érkezik a Nyíregyházi Ipari Parkba – jelentették be kedden a városházán. A sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, a nyíregyházi városvezetés számára az egyik legfontosabb cél, hogy minél több munkahelyet hozzon létre, ezzel mérsékelve a fiatalok elvándorlását.

– A nyíregyházi üzemünk eleinte egy „egyszerű” összeszerelő-üzemként funkcionált, de a vezetés hamar rájött, hogy az itteni dolgozók sokkal többre hivatottak. A portfólió folyamatosan bővült, ma már több kontinensre is szállítanak a vármegyeszékhelyen legyártott acélalkatrészekből és -szerkezetekből – fogalmazott Günther Dorrer, az MCE Csoport ügyvezetője.

Kormányzati támogatás

A keddi sajtóbejelentésen Dr. Kovács Ferenc üdvözölte először az MCE Nyíregyháza Kft. és a cégvezetés bővítési szándékát.

– Örömteli, hogy újabb beruházó érkezik az ipari parkba, aminek az infrastrukturális fejlesztése éppen most kezdődött el, hétfőn írtuk alá az ezzel kapcsolatos kivitelezői szerződéseket. A magyar kormány 192 milliárd forint összértékben támogatja a teljes beruházást, ennek része a közmű-infrastruktúra fejlesztése is – emelte ki Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette, a jövőbeni sikerek érdekében továbbra is kiemelt prioritás a gazdaságfejlesztés, minek köszönhetően a város és a régió továbbra is vonzó lesz a hazai és a külföldi beruházók számára egyaránt.

Ennek eredménye, hogy a dél-koreai W-Scope, a német Boysen Group és a kínai Sunwoda után az MCE Nyíregyháza Kft. jelentette be, új telephelyének a Nyíregyházi Ipari Park adhat otthont.

– A jelenlegi önkormányzati ciklus városvezetési célja a hatékony gazdaságfejlesztés. A Nyíregyházi Ipari Park fejlesztése olyan beruházókat vonzott a régióba, amelyek nemcsak munkahelyeket hoznak létre, de hozzájárulnak a gazdasági mutatók növekedéséhez is – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Bővülő portfólió

Az osztrák tulajdonú és székhelyű MCE Csoport nevében Günther Dorrer ügyvezető köszöntötte a keddi sajtótájékoztató vendégeit. Elmondta, a cégcsoport nyíregyházi üzeme eleinte egy „egyszerű” összeszerelő-üzemként funkcionált, de a vezetés hamar rájött, hogy az itteni dolgozók sokkal többre hivatottak. A portfólió folyamatosan bővült, ma már több kontinensre (Európán kívül Ázsiába és Afrikába) is szállítanak a vármegyeszékhelyen legyártott acélszerkezetekből és -alkatrészekből.

Günther Dorrer rövid prezentációjából kiderült, az MCE Csoport története 1989-ben indult Ausztriában, de ebben az évben már megalapították az MCE Nyíregyháza Kft.-t. A linzi székhelyű vállalat a hídgyártás, az energetika és a repülőgépipar számára gyárt speciális acélszerkezeteket. 2016-ban kerültek a HABAU Group tulajdonába, mintegy 6000 embert foglalkoztatnak világszerte, éves szinten 1,9 milliárd eurós árbevétellel rendelkeznek, hat országban (Németország, Ausztria, Csehország, Magyarország, Franciaország, Spanyolország) vannak telephelyeik.

Jelentős létszámnövekedés

Szabó Zoltán, az MCE Nyíregyháza Kft. ügyvezetője elmondta, a cég 12 hektáros területet vásárolt meg a Nyíregyházi Ipari Parkban, a munkálatokat 2025 tavaszán kezdik meg, a termelés várhatóan 2026-ban indulhat be. A beruházás összértéke eléri az 50 millió eurót, a nyíregyházi üzem dolgozói létszáma közel száz fővel növekedhet.

– A nyíregyházi leányvállalat mintegy 35 éve van jelen városban, 1989-es alapítása óta már 144 hídépítési projektben vett részt, köztük Bécsben, Linzben, de hazánkban is, mint például a Kőrösön vagy a Mosoni-Dunán. Az acélhidak mellett a társaság egyéb komplex acélszerkezetek kivitelezésében is részt vett az elmúlt években, így az energetika, a repülőgépipar, a vízgépészet vagy a magasépítészet területein is. A társaság mintegy 140 saját dolgozóval rendelkezik, ehhez jönnek még hozzá az MCE Nyíregyháza Kft. alvállalkozói, ami 70-80 főt tesz ki – sorolta Szabó Zoltán.

Látványterv
Fotó: MCE

– A terveink szerint 2025-ben induló zöldberuházás összértéke megközelíti az 50 millió eurót. A fejlesztés 11,3 hektárnyi területen indul el, ez várhatóan 2026-ban fejeződhet be, ekkor indulhat az új üzemben a termelés. A tervek szerint a megnövekedett kapacitáshoz szükséges dolgozói létszám közel száz fővel emelkedhet meg. Új telephelyünkön tovább folytatjuk a különféle út-, vasúti- és gyalogos hidak, valamint cső- és kábelhidak megépítéséhez szükséges hegesztett acélszerkezetek gyártását. A fejlesztés szempontjából fontos, hogy az új üzem közvetlen kapcsolatban lesz az M3-as autópályával és a 113. számú vasútvonallal, illetve rá tudunk csatlakozni az ipari vágányokra – fogalmazott MCE Nyíregyháza Kft. ügyvezetője, Szabó Zoltán, aki hozzátette, a régi, a Tünde utcán található üzemüket kinőtték, ez is szükségessé tette az új beruházást.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a fejlesztés során megépül egy 13 700 négyzetméteres gyártócsarnok, egy 1000 négyzetméteres irodaépület és egy 13 ezer négyzetméteres daruzott raktárépület is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában