Nyírbátor

2024.03.22. 07:24

Első lépések a munkaerőpiac felé

A Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium nemcsak a szakmai, érettségi vizsgákra igyekszik felkészíteni a diákokat, hanem a munkaerőpiac kihívásaira is.

Tarnavölgyi Gergely

A nyírbátori középiskola a napokban megtartott karriernapján a diákok számos információt kaptak a munkaerőpiac, az elhelyezkedés lehetőségeiről. 

- A korábbi évek jó gyakorlatához híven pályaorientációs napon minden évfolyamra célzott, speciális programot valósítottunk meg iskolánkban, fokozott hangsúlyt helyezve a végzős tanulókra. A végzős tanulók szakmai vagy érettségi bizonyítványával a kezükben, nem tudnak eligazodni és számos kérdés merül fel bennük. Milyen nyitott pozíciókat kínálnak a térség munkáltatói? Azok milyen feltételekkel tölthetőek be? Milyen egy állásinterjú, egy figyelemfelkeltő önéletrajz? Milyen jogai, kötelességei vannak a munkavállalóknak? Milyen támogatási formák segíthetik az elhelyezkedést? Ehhez hasonló megannyi kérdés merülhet fel egy pályakezdő fiatalban. A szakmai végzettség önmagában még kevés ahhoz, hogy egy fiatal sikeresen pályázzon egy nyitott pozícióra, szükségesek további ismeretek, információk, illetve készségek és kompetenciák is. A konkrét elvárásokról, lehetőségekről a térség multinacionális vállalatai  (Coloplast Hungary Kft., MSK Hungary Gépgyártó Bt., Diehl Aviation Hungary) első kézből adtak tájékoztatást. Az elhelyezkedést segítő támogatási formákról a Nyírbátori Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának munkatársai, a rendőrség szervezetében elérhető lehetőségekről pedig a Nyírbátori Rendőrkapitányság képviselői tájékoztatták tanulóinkat. A felnőttképzés lehetőségeiről, a munkavállalók jogairól, a hatékony és eredményes álláskeresési módszerekről az iskola oktatói ismertették interaktív formában a diákokat - foglalta össze a karrier nap tapasztalatait Kiss Zoltánné igazgató.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában