Szabolcs-Szatmár-Bereg

2024.03.02. 07:00

Lepkehimlő: gyerekről gyerekre száll a vírus

Szon.hu

Néhány nap alatt túl lehet jutni a vírusfertőzésen

Forrás: Illusztráció: Shutterstock

A háziorvosok dömpingszerű betegforgalomról számoltak be az elmúlt hetekben, ahhoz képest valamivel kevesebb az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma,  leszállóágban a járvány – osztotta meg tapasztalatait lapunkkal dr. Bana Richárd háziorvos, aki azt is alátámasztotta egy másik, az influenza tüneteihez hasonló és főleg a gyerekek körében terjedő vírusfertőzés a lepkehimlőre terjed a kisgyerekek körében.

 – A betegség enyhe lefolyású, nem kell tartani tőle, gyors terjedését az okozza, hogy a tipikusan az arcon, karokon, törzsön megjelenő bőrtünetek nélkül is fertőz, a vírus lappangási ideje 5-15 nap is lehet. 

Keménynek nevezte az idei influenzaszezont a székelyi háziorvos, mint mondta: egyszerre többféle vírus is jelen volt. A fertőzés jellemzően az óvodás- és iskoláskorú gyerekek körében terjedt, de a fiatal felnőtteket is ledöntötte a lábáról a felső légúti tünetekkel, köhögéssel, lázzal, izomfájdalommal járó betegség. 
– A naponta emelkedő esetszámok után minthogyha ezek a típusos influenzatünetek: levertség, láz, légúti panaszok leszállóágban lennének, s ez jól tükröződik a betegszámokban is. Az utóbbi néhány napban mintegy 20-30 százalékkal kevesebb beteg fordult meg rendelőnkben. Azt hozzá kell tennem, hogy az idei járvány meglehetősen vegyes képet mutatott, többféle kórokozó fertőzött egyszerre. Teszteltük koronavírusra is a betegeket, és bizony covidos is volt köztük jelentős számban. Ebből is látszik, hogy ez a vírus köztünk marad, köztünk él és nem fog eltűnni – jegyezte meg a doktor. 

– A hirtelen jelentkező extrém magas láz, az iszonyatos fejfájás, a fáradtságérzés mind olyan jelek, amelyek vírusfertőzésre utalnak. Pihenéssel, tüneti szerekkel túl lehet rajtuk jutni egy héten belül, szövődmények nélkül – tette hozzá dr. Bana Richárd, s mivel vegyes praxist vezet, ő is alátámasztotta, a gyerekek körében néhány hete kezdett elterjedni a lepkehimlő is. 

Már a foltok előtt is fertőz 

– Járványszerűen robbant be, egy vírusfertőzés okozza a megfázásos tünetek mellett jelentkező piros foltokat. Ijesztő lehet, de szerencsére enyhe lefolyású a betegség, kezelés nélkül is néhány nap alatt meggyógyul. Az úgynevezett humán parvovírus B19-fertőzés idézi elő. S máris visszatérnék ahhoz a gondolathoz, hogy nem könnyű felismerni, milyen vírus áll egy-egy influenzaszerű megbetegedés hátterében, merthogy például a lepkehimlő 75 százalékban az influenzához hasonló tüneteket produkál. Egyes esetekben a vírusfertőzés rejtve is maradhat, ha nem jelennek meg az arcon és testszerte a piros foltok, azonban az érintettek ekkor is hordozzák a kórokozót, és fertőzőképesek a bőrtüneteket megelőző 5–15 napban. Amennyiben kialakul a jellegzetes bőrtünet, az orrnyergen átívelő, az orcákat borító, pillangószárnyra emlékeztető formájú, vörös pírszerű kiütés – a foltok később átterjednek a karok belső oldalára, a lábakra, és általában a törzsön is láthatóvá válnak –, úgy biztosak lehetünk a lepkehimlőben. Cseppfertőzéssel terjed: az apró, vírussal telt cseppek tüsszentéskor, köhögéskor jutnak a levegőbe. Ijedtségre tehát semmi ok, a betegség magától is elmúlik, szövődményekkel általában nem jár. Fájdalom- és lázcsillapítókat ajánlani szoktam ilyenkor is, a bőrpír miatti viszketést hideg borogatással vagy viszketést csillapító szerekkel érdemes enyhíteni, főleg kicsi gyerekeknél. Jellemzően a 3–15 éves korosztályt érinti a probléma, közöttük terjed a fertőzés – tudtuk meg dr. Bana Richárdtól, s felhívta a figyelmet, akinél beigazolódik a lepkehimlő, ne tartózkodjon kismama közelében, a várandósoknál vetéléssel járhat a megfertőződés. 

Egészség, mozgás és a nevetés 

– Fontos megemlíteni, hogy a bőrtünetek miatt sokan összekeverik a lepkehimlőt a bárányhimlővel. A lepkehimlő ellen nincs védőoltás. A felnőttek a tipikus bőrtünetek nélkül is átvészelhetik a betegséget, ellenben gyanúra adhat okot, ha napokon át ízületi gyulladásra panaszkodnak az influenzás tünetek mellett. Visszatérő kérdés a rendelőmben: „Doktor úr, hogyan dönthet ágynak ennyire egy egyszerű megfázás?” Ilyenkor szervezetünk védőbástyájára, az immunrendszerre szoktam hivatkozni, ugyanis akinek edzett az ellenálló képessége, sikerrel veszi fel a harcot a vírusokkal szemben. Jön a tavasz, ideje feltölteni újra a vitaminraktárakat! Szabad levegőn D-vitamin jut a szervezetünkbe, s ha már kint vagyunk a szabadban, akkor mozogjunk is! A saját közösségemet, a Mozaik Medet jó szívvel ajánlom, hétfőnként a Bujtoson futunk, kocogunk, és nagyokat nevetünk. Jómagam orvosként is az aktív kikapcsolódásra esküszöm.

A szamárköhögés ellen be vagyunk oltva 

– A magyar védőoltási rendszer egyedülálló egész Európában, egy ütemezett rend szerint kapja meg mindenki csecsemőkorban (2, 3, 4, majd 18 hónaposan kapják az első oltásokat a gyerekek, az emlékeztetőt 6 és 11 éves korban) a súlyos fertőző betegségek elleni védőoltásokat, ezért sem kell tartani a szomszédunkban terjedő szamárköhögéstől. Idehaza kialakult a nyájimmunitás, szerencsére nem lehetne behurcolni sem pl. a szamárköhögést, mert megszakadna a fertőződési láncolat – erről nemrégiben dr. Szabó Tünde vármegyei tiszti főorvos beszélt lapunknak. Hozzátette, jelenleg azokban az országokban jelent problémát a szamárköhögés, ahol ez az átoltottság nincs meg. A védőoltások életet menthetnek, ezt ne feledjük! A szamárköhögés egy bakteriális fertőzés, ami antibiotikummal gyógyítható, de csak a betegség legelején. A 3 hónapos kor alattiakra és azokra jelent nagy veszélyt leginkább, akik nincsenek beoltva. A tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás, fullasztó köhögés súlyos szövődményei halálosak is lehetnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában