Nyíregyháza

2024.04.19. 11:30

A bódító szerektől remélik a megoldást

A fiatalok kíváncsiak, sok mindent kipróbálnak, és sajnos vannak, akik belecsúsznak a függőségbe.

Lengyel Nóra

A fiatalok és a mélyszegénységben élők a legveszélyeztetettebbek

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Olyan szakemberekkel telt meg csütörtökön a Váci Mihály Kulturális Központ konferenciaterme, akik hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű személyeket, csoportokat képviselnek, vagy velük rendszeresen kapcsolatban állnak: nekik szervezett szakmai konferenciát a vármegyeszékhely önkormányzata és a város kábítószerügyi egyeztető fóruma (NYÍRKEF). Mivel a kábítószer-használat mindig aktuális téma, az esemény célja az volt, hogy a terepen dolgozó szakembereknek szakmai támogatást nyújtsanak, bővítsék és hatékonyabbá tegyék problémakezelési eszköztárukat.

A NYÍRKEF 2001. óta működő és 2015-ben újjáalakult erőforrás-közösség. A szenvedélybetegségek elleni küzdelem helyi koordináló szerveként figyelemmel kíséri az aktuális szakpolitikai iránymutatásokat, összehangolt feladatait a megelőzés, kezelés-ellátás, ártalomcsökkentés, kínálatcsökkentés területén specifikus munkacsoportokban végzi. A testület a döntés-előkészítő folyamat nélkülözhetetlen résztvevőjeként hozzájárul az önkormányzati döntések szakmai megalapozásához.

Támogató kezet nyújtanak

Dr. Erdélyi Ágnes, pszichiáter, a Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház Sántha Kálmán Tagkórház addiktológus főorvosa, a NYÍRKEF elnöke elmondta: örül annak, hogy ennyien próbálnak segíteni a rászorulóknak. – Segíteni azonban úgy kell, hogy a másik számára fogadható legyen, és mivel ez egy rendkívül érzékeny terület, nagyon finoman kell ezt összehangolniuk a segítőknek. Szerencsére nagyon színes az a paletta, ahol megjelennek és amit használhatnak a szakemberek. Aki pedig szeretne segítséget, biztosan talál valakit, akivel megfelelő módon tudják elkezdeni a közös munkát – fejtette ki a főorvos.

Dr. Erdélyi Ágnes a portálunknak elmondta, hogy a fiatalok a veszélyeztetettebb korosztály a kábítószer-fogyasztás területén. Mivel kíváncsiak, sok mindent kipróbálnak, és sajnos vannak, akik belecsúsznak a függőségbe. Megjegyezte: az alkohol még mindig sokkal nagyobb problémát jelent mint bármely más tudatmódosító szer. A mélyszegénységben élők kockázata pedig sok területen nagyon magas. – A mindennapokban komoly kihívásokkal, és nagyon sok akadályozó tényezővel kell szembenéznünk, a tudatmódosítók pedig egyfajta feszültségoldásra alkalmasak. Ha valaki bevesz egy szert, elbódul, ez egy nagyon könnyűnek látszó utat mutat. Ez csupán átmenetileg segít, hosszú távon komoly hátrányokat jelent – fejtette ki a szakember, és hozzátette: a NYÍRKEF-hez tartozó csoportok minden területen ott vannak, igyekeznek mindenhova eljutni.

A legrosszabbak között vagyunk

Rusinné prof. dr. Fedor Anita, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának intézetigazgatója, általános és tudományos dékánhelyettes előadásába a telepszerű körülmények között élők egészségmagatartása és az ártalmak megjelenése közötti kapcsolatokat mutatta be. Az átlagos magyar emberek egészség- és a rizikómagatartásának általános jellemzőit hasonlította össze a telepi körülmények között élőkével. Kijelentette: a magyar társadalom egészségi állapota a legrosszabbak közé sorolható európai uniós viszonylatban, különösen igaz ez a sérülékeny csoportokra. Ezután dr. Erdélyi Ágnes a maladaptív sémák kialakulásáról és azok következményeiről tartott szakmai előadást. A rendezvény második felében a NYÍRKEF munkacsoportok mutatták be a tevékenységeiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában