Nyíregyháza

2024.04.04. 15:21

A közigazgatás nem csupán egy gépezet

Navracsics Tibor miniszter szerint a kormányhivatali dolgozók a közösséget és a közjót szolgálják.

Tarnavölgyi Gergely

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Közel 143 millió forint európai uniós támogatásból újult meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Kölcsey Ferenc 12-14. szám alatt található épülete, melyben a környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztály működik Nyíregyházán. A felújítás során az épület új hőszigetelést kapott, az összes nyílászárót lecserélték, illetve átesett egy építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági „ráncfelvarráson” is. A Kölcsey Ferenc utcai épület csütörtöki sajtónyilvános átadóünnepségén jelen volt Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is, aki felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a közigazgatás nem csupán egy gépezet, hanem a közösséget és a közjót szolgáló rendszer. Hozzátette, jó látni a vármegyében azt, hogy a vármegyeszékhely és a kormányhivatal milyen remekül dolgozik együtt az energetikai pályázatok megvalósítása terén is. 

Jó helyre kerülő adóforintok 

A vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi, természetvédelmi és hulladékgazdálkodási főosztályának otthont adó nyíregyházi épület csütörtöki átadóünnepségén Román István főispán köszöntötte először a megjelenteket. Kiemelte, aki Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatalnál dolgozik, annak a vármegye nem csupán egy illetékességi terület, hanem számukra ez a szülőföld, kötődnek az ország keleti csücskéhez, és nem csak jogszabályokat alkalmaznak, hanem szolgáltatnak – teszik ezt pontosan és szakszerűen. 

– Köszönöm a kormányzat támogatását, valamint a nyíregyházi városvezetésnek a remek együttműködést, továbbá köszönöm az itt dolgozóknak azt a türelmet, amit a felújítások alatt tanúsítottak – mondta a főispán. A nyíregyházi önkormányzatot Jászai Menyhért képviselte. Köszöntőjében hangsúlyozta a környezet megóvásának fontosságát, a különféle energetikai fejlesztések is ezt szolgálják. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette, az elmúlt években 103 középület, köztük óvodák, iskolák és különféle közintézmények újultak meg a vármegyeszékhelyen.

– Fontos, hogy mit és hogyan adunk át a következő generáció tagjainak – fogalmazott. 

A fejlesztés mögött ott az ember

Az ünnepségre Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter is elfogadta a vármegyei kormányhivatal invitálását. 

– Az ehhez hasonló fejlesztések mögött azt is meg kell látni, hogy hazánkban minden egyes adóforintnak értelme van, ahogy természetesen a közigazgatásban elvégzett munkának is. A falak mögött, a nyílászárók mögött ugyanis ott van az ember. Aki itt dolgozik, az az életét tette fel a közigazgatásra, és nem pusztán azért, mert jogszabályokat szeret alkalmazni vagy éppenséggel ezt tanulta az iskolában, az egyetemen, hanem azért, mert egy olyan értéket vall magának, ami magasabb rendű, mint a magánérdek követése – nyomatékosított Navracsics Tibor. 

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter kiemelte, a közigazgatásban dolgozók a közérdeket és a közjót szolgálják. 

 

– A közigazgatás az ország, a nemzet és a magyar polgárok szolgálata. Sokszor igazságtalanul bántják őket, de ha egy ügyintéző kap egy-egy dicsérő szót, az napokig boldogságérzetet biztosít a számára. A közigazgatásnak csakis akkor van értelme, ha az az állampolgárok életét könnyíti meg, vagy adott esetben valamiféle segítséget és menedéket nyújt az arra rászorulóknak – mondta a miniszter, aki szerint egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a munkát, ezt a szolgálatot milyen környezetben végzi az ember, ahogy az sem, milyen környezet fogadja a kormányhivatali épületbe belépő állampolgárt. 

– Egy államról legtöbbet az mondja el, hogy mennyire ügyel az épületeire, és azokra, akik ezekben az épületekben dolgoznak, ami a hétköznapi emberek számára is bírhat üzenetértékkel. Ilyen értelemben civilizációs üzenete is van egy-egy állami beruházásnak. Örülök, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében közel két és félmilliárd forintból újultak meg a kormányhivatali épületek, valamint több mint 100 épület Nyíregyházán.  

Energetikai fejlesztések számokban

A vármegyei kormányhivatal az elmúlt években három ütemben fejlesztett, az épületeik harminc százalékát újították meg energetikailag, összesen 2,3 milliárd forintot fordíthattak a fejlesztésekre - ebből az összegből 36 középületet (ebből 15 Nyíregyházán, 21 pedig a vármegyénk járásaiban található) újítottak meg. Az energetikai fejlesztések során közel 15 ezer négyzetméter falfelület, 14 ezer nézetméter padlás és tetőfödém kapott hőszigetelést, több mint 4 ezer négyzetméternyi nyílászárót cseréltek ki a szakemberek. Az épületekre napelemes rendszereket telepítettek, 27 helyszínen új kondenzációs kazánokat üzemeltek be, 2 helyszínen pedig hőszivattyús rendszert telepítettek. A kormányhivatali épületek energiafogyasztását összességében 4,6 millió kWh-val csökkentették éves szinten, mindez pedig azt is eredményezi, hogy közel 1000 tonnával kevesebb üvegház hatású gázt bocsátanak majd ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában