Nyíregyháza

2024.04.16. 14:06

Az ismeretlen Váci Mihály

A „szőke város” fiára emlékeztek kedden Nyíregyházán a költő halálának 54. évfordulóján.

Csáki Alexandra

Apró szemű, áztató esőben koszorúzták meg Váci Mihály Bessenyei téri szobrát és emléktábláját a nevét viselő kulturális központ mellett. Felidézték életét, munkásságát, hatását, szóltak örökségéről, amit ápolni és továbbadni kötelesség. Elhangzottak fontos évszámok, mérföldkövek, minden olyan adat és történés, ami Vácivá teszi Vácit, a megemlékezések után, dr. Karádi Zsolt főiskolai tanár rendhagyó irodalomóráján pedig a költő – a szélesebb olvasóközönség számára – kevéssé ismert műveibe leshettünk bele.

Kincsek a kéziratok között

– A témaként választott ismeretlen Váci Mihály utalás az „Emléke őrizetlen nyáj...” című kötetre, amit tíz évvel ezelőtt szerkesztettünk. Előtte hosszasan olvasgattuk a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költő kézírásos hagyatékának már fel- és még fel nem dolgozott darabjait. Ebből a nagy mennyiségű anyagból válogattunk össze egy kötetre valót – olyan, 1946-tól a hatvanas évekig írt verseket, amik nem kerültek be az összegyűjtött művek közé sem, pedig helyük lett volna benne – mondta el kérdésünkre dr. Karádi Zsolt. Megjegyezte: elég szigorúan rostálhatta meg saját műveit Váci.

A rendhagyó irodalomórán előkerült a „szőke város” fiának több prózai írása is. A Váci Mihály családjáról, saját születéséről, betegségeiről, életútjáról szóló novellisztikus, esszé- és naplószerű feljegyzések mellett előtérbe kerültek a költő fogalmáról és költészetről szóló értekezései.
– A sorsából eredően egy felstilizált költőalakot képzelt el, aki minden szépnek és jónak a letéteményese, ennek közvetítője a társadalom felé. Ugyanakkor van egy rövid írása az eszményi olvasóról is, arról, hogyan jelenik meg lelki szemei előtt az olvasó, aki megérti az üzeneteit.

Érettségi tétel lehet

Váci Mihály nem része az iskolai tananyagnak, ám a szaktanár dönthet úgy, hogy  – főleg a regionális irodalom fejezetben – bekerül az érettségi tételek közé.
– Úgy gondolom, hogy vannak olyan versei és prózai írásai, melyekkel közel hozható a fiatalokhoz mindaz, amit Váci gondolt és képviselt – hangsúlyozta dr. Karádi Zsolt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában