Hodász

2024.04.05. 15:08

Számára Hodász volt a világ közepe

Tarnavölgyi Gergely

Megkoszorúzták dr. Czine Mihály mellszobrát is

Forrás: könyvtár

Dr. Czine Mihály emléktábláját, illetve a helyi református templom kertjében elhelyezett mellszobrát koszorúzták meg tisztelői péntek délelőtt Hodászon, azon a településen, ahol a nyírmeggyesi születésű, az ELTE katedrájára is eljutó tanárember a diákéveit töltötte. 

Dr. Czine Mihály a hodászi évei után az Eötvös Kollégiumban folytatta tanulmányait, a diploma megszerzése után pedig az Új Hangnál kezdett el dolgozni, majd az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa lett. 1964 és 1974 között az ELTE docense, 1974-től egyetemi tanár, majd 1988-tól tanszékvezetőként dolgozott ugyanitt. Főbb kutatási területe Móricz Zsigmond és a népi írók voltak, valamint a kisebbségi magyar irodalom. Közéleti és hitéleti tevékenysége is jelentős: 1986-tól a Magyarok Világszövetségének elnökségi tagja, 1989-90 között alelnöke, majd 1990 és 1991 közt elnöke. 1996-ig a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka volt. 

– Sokfelé megfordult a világban, Amerikában is járt, a világ közepe azonban a számára mindvégig Hodász maradt. Akiket igazán szeretett és becsült, azokat elvitte Nyírmeggyesre és Hodászra, így járt ezeken a településeken Veres Péter, Szabó Pál, Sánta Ferenc és Nagy László is – tájékoztatta lapunkat Veressné Botos Mónika, dr. Czine Mihály emlékének egyik életben tartója, a helyi könyvtár munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában