Geszteréd

2024.05.15. 14:00

A mából a jövőbe vezet Geszteréd új útja

Dr. Nagy István: A magyar vidék életminőséget jelent, a nemzet megmaradását szolgálja, megtartó erő.

M. Magyar László

Forrás: Fotók: Gazdag Mihály

Minden út a jövő számára épül. Valahonnan valahová vezet, vagyis jelen esetünkben a mából a jövőbe vezet. A most fellépő fiatalok a jövő Geszterédjének meghatározói, ezért fontos, hogy mit tanulnak az iskolában, hogyan épülnek majd be Geszteréd mindennapjaiba – mondta kedden dr. Nagy István agrárminiszter Geszteréden egy külterületi útavató ünnepségen.

A vidéken élő emberek számára éppen olyan fontosak a külterületi utak, mint a belterületi közutak. A biztonságos közlekedés érdekében – legyen is bárhol az út –, fontos, hogy jó állapotban legyen. A gazdálkodóknak létfontosságú, hogy gyorsan és biztonságosan eljuthassanak a gyümölcsösükhöz, a szántóföldjükhöz, a lakosok pedig a szomszédos településre. Ezt a gondolatot tartotta szem előtt a geszterédi önkormányzat is, amikor felújította és megszélesítette a Kállói utat. A megújult út átadási ünnepségét kedden rendezte meg a község vezetése.

Élnek a pályázatokkal

A program a közösségi parkban kezdődött, ahol a fiatalok néptáncműsora után több köszöntő is elhangzott.

Szabó József polgármester beszédében azt emelte ki, hogy a 2700 méter hosszú út felújítása 300 millió forintba került, s ennek az öt százalékos önrészét az önkormányzat vállalta magára. Az út egy része több évvel korábban már megújult, s hátra van még egy 1600 méter hosszú szakasz felújítása is.

– Az elkészült utat már egy éve használjuk, sokat javított a lakosság életminőségén – mondta a település vezetője, majd így folytatta: – Azért is köszönet jár a magyar kormánynak, mert a 4901-es, Bökönyt, Geszterédet, Balkány összekötő út is megújult, így könnyebben elérhető a térségünkből Nyíregyháza és Debrecen is. Vannak további céljaink, s élni szeretnénk az újabb pályázatokkal is – tette hozzá a község vezetője.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke a fiatalok műsorára utalva kijelentette, életerős közösség van Geszteréden. A diákok tánca bizonyította, egységes a több évszázados magyar kultúra az államhatároktól függetlenül. Román István, a vármegye főispánja beszédében azt emelte ki, jó békében ünnepelni, s együtt örülni a közös sikernek. Szólt arról is, hogy a vármegyei kormányhivatalnak szintén volt munkája az út felújításával kapcsolatban.

– Mi a hivatalban kevesen lennénk a sikerhez, kellenek tervek, amik meghallgatásra találnak, illetve támogatást is kapnak. Azt kívánom a jövőt illetően, sok munkát adjanak az önkormányzatok a kormányhivatalnak, legyenek tervek, nyújtsanak be sok pályázatot.

Sikerek, eredmények

Elmondta gondolatait dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő is. Utalt arra, hogy az utóbbi évek Geszteréd fejlődéséről szóltak. Megújultak a középületek és az utak, elkészült a híres geszterédi aranyszablya rekonstrukciója, s megszépültek a templomok is az általános iskola épületével együtt. Elkészült a szennyvízhálózat-tervezete, ami már előre vetíti az újabb feladatokat. A honatya összegzést is adott a választókerületéről:

– A választókerületemben 17 külterületi út 47 kilométer hosszúságban újult meg 3,5 milliárd forint értékben, s ezek az utak minden polgárt szolgálnak. A választókerületem az elmúlt években a 4 ezer pályázatnak köszönhetően 50 milliárd forinttal lett gazdagabb, s a lehetőségekkel éltek önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek is. Geszteréd 207 programjára 3 milliárd forint támogatás érkezett.

Előre gondolkodnak

Diplomáciai munkája miatt Bacskai József ungvári főkonzul nem tudott részt venni az eseményen, levélben gratulált az önkormányzatnak és a lakosságnak az újabb eredményhez, az újabb fejlesztéshez.

A külterületi úttal kapcsolatos avatóbeszédet dr. Nagy István agrárminiszter mondta. Először is gratulált a fiatal táncosoknak és felkészítőiknek, s ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy a kultúra szó a latin földművelésből származik. A továbbiakban kiemelte, hogy példaértékű az a tudatos építkezés, az a tudatos fejlesztés, ami Geszterédre jellemző. Mindig vannak tervek, ötletek, előre gondolkodik a település vezetősége.

– A magyar kormány számára fontos a vidék, hiszen a vidék életminőséget jelent, a vidék a nemzet megmaradását szolgálja, a vidékben ott rejtőzik a megtartó erő – fogalmazott az agrárminiszter. – A vidék ragaszkodik a hagyományokhoz, a gyökerekhez. A földművelésnek minőségi élelmiszereket, minőségi életet, fenntartható erőforrásokat köszönhetünk.

Biztonságot is jelentenek

A tárca vezetője kitért arra is, hogy a vidékfejlesztés érdekében két, 2016-2017-ben és 2021-ben megjelent pályázati felhívás során összesen 170 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázók önkormányzati tulajdonú földutak rendbetételére, kiszélesítésére, szilárd útburkolat kialakítására, illetve közlekedésbiztonságot szolgáló fejlesztésekre vagy az útkarbantartást biztosító munkagépek beszerzésére. Mindezek a beruházások hozzájárultak a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához is. Dr. Nagy István megjegyezte azt is, hogy a külterületi közutak fejlesztését célzó új felhívás várhatóan ősszel fog megjelenni.

A beszéde végén visszatért az út metaforájához az agrárminiszter:
– Menjünk tovább azon az úton, amelyen elindultunk. Minden út végén jobb lehetőségek várnak ránk. Az új utak biztonságot is jelentenek, s mint ahogy most engem, haza is vezetnek – jelentette ki a miniszter.

Ezt követően a résztvevők lovas kocsikra szálltak, a Kállói úton lévő települési tábláig utaztak, ahol a meghívott vendégek átvágták a nemzeti színű szalagot, az egyházak képviselői pedig megáldották az utat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában