Rétközberencs

2024.05.16. 16:21

Ahová örömmel járnak majd a kicsik

Gyereket nevelni a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy ez a világ jobb és szebb legyen.

Csatári Jázmin Abigél

Fotó: Sipeki Péter

Nagy érdeklődéssel járták be a rétközberencsi kisgyerekek a régi óvodából átalakított Bárka Református Mini Bölcsőde termeit azon a csütörtök délelőtti rendezvényen, ahol hivatalosan is felavatták az intézményt. Az ünnepségen Szántó József, a Tornyospálcai Református Egyházközség lelkipásztora, Koncz Imre, a Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye esperese, Bagin László, Rétközberencs polgármestere, Baracsi Endre, a Szabolcs vármegyei közgyűlés alelnöke és dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője adta át az épületet. Szántó Józseftől megtudtuk: 27 millió forintból újították fel az épületet. 

A gyermekekbe a legjobb fektetni

– Gyereket nevelni a legjobb, amit tehetünk annak érdekében, hogy ez a világ jobb és szebb legyen. Ezért készült el a bölcsőde. Mindent megteszünk azért, hogy az idejáró gyerekek a legszebb értékekkel gazdagodjanak az itt töltött éveik alatt – jelentette ki Szántó József, aki arról is beszámolt, mit valósítottak meg az épületben. – Nyílászárókat cseréltünk, kialakítottunk két fürdőszobát, lett új konyha, burkolat és térkő, emellett korszerűsítettük a fűtést, teljesen berendeztük a helyet, és az udvart is rendbe tettük – sorolta fel.

Koncz Imre is kiemelte az intézmény jelentőségét. – Hiszem, hogy olyan lelkületű kollégák dolgoznak itt, akik hivatásként végzik a gyermeknevelést, így öröm lesz idejönni a gyerekeknek – hangsúlyozta az esperes, aki szerint mivel ez a korosztály a legfogékonyabb, nem mindegy, milyen példát mutatnak nekik, egy egyházi intézményben azonban követendő példával szolgálnak.

Dr. Seszták Miklós elmondta: amikor egy ilyen intézményt adnak át valahol, az ember mindig közelebb érzi magát az adott településhez is. – Nagyon jó együttműködési mintát ad a mai: amikor ilyen nagy dolgok valósulhatnak meg, mindig van egy egyházi, hazaszereteti akarat is. A képviselő még elmondta: az, ami innen majd megmarad a gyerekeknek, Isten jelenléte lesz.

További felújítások várhatóak

– A legfontosabb, hogy olyan körülményeket teremtsünk a gyermekeknek, legyen az bölcsőde vagy óvoda, amelyekből emlékeket raktározhatnak el maguknak. Feladatunk és kötelességünk van, felelősséggel tartozunk az utánunk következő generációknak – mondta Baracsi Endre.

Bagin László, Rétközberencs polgármestere elárulta: öt ember számára teremthettek ezzel új munkahelyet. – Azt gondolom, hogy egy településnek három fő oktatási intézménye kell, hogy legyen: bölcsőde, óvoda és általános iskola. A felújított épületrésszel ez végre teljesülhetett, s Rétközberencs most már egy színvonalas bölcsődével rendelkezhet – hangsúlyozta a polgármester, s még megtudtuk: azért döntöttek a régi óvoda átalakítása mellett, mert így megmenthették az épületet. Elhangzott: a közeljövőben szeretnék felújítani a bölcsőde tetőszerkezetét és az épületet az általános iskolától elválasztó kerítést, de az idősek nappali ellátására is keresik a megfelelő helyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában