Nyírkáta

2024.05.24. 19:08

Bajban a település, tenni kell valamit

Nyírkáta és Európa is válaszúthoz érkezett – hangzott el a lakossági fórumon.

Miklós István

A Fidesz-KDNP országjáró fóruma keretében péntek este Nyírkátára érkezett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselő. A rendezvényen dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő azt mondta, nagy bajban van Nyírkáta.

– A település csődközelben van, fizetésképtelen, az adóssága mintegy 200 millió forintra tehető, ezért sürgősen tenni kell valamit. Sajnos Európában sem jobb a helyzet. Nap mint nap láttuk, mennyien menekültek Ukrajnából, a háború elől. Tőlük is tudjuk, milyen szörnyűségek vannak odaát. Ezt hazánknak el kell kerülni, azonban az EU vezetése nem ebbe az irányba tesz lépéseket – hangsúlyozta dr. Simon Miklós.

 

Válaszúthoz ért Európa

– Az európai politikában rendkívül nagy mozgások vannak. Ennek egyik oka, hogy Európa válaszúthoz érkezett – fogalmazott Dömötör Csaba. Mint mondta, a háború kezdetén ő is elutazott a magyar–ukrán határra, és értesült a szörnyűségekről. – Azóta a folyamatok sajnos nem a békekötés irányába tartanak, sokkal inkább a háború kiterjedését segítik elő. Fokozzák a fegyverszállításokat, holott Európa eddig sem adott keveset, a pénzügyi segélyekről már nem is beszélve. Ezt a pénzt a európai polgárok javára is lehetne fordítani az esztelen gyilkolás helyett – hívta fel a figyelmet a parlamenti államtitkár, aki arról is beszélt, hogy az agrárpolitikában is forr a levegő az EU intézkedései és beáramló ukrán termékek miatt.

– Az EU-ban arról döntöttek 2022 tavaszán, hogy megnyitják az utat az ukrán gabona előtt. És ez miért gond? Azért, mert Ukrajnában olyan növényvédő szereket használnak, melyek az unió területén évtizedek óta tiltólistán vannak, ráadásul génmódosított termékek is érkezhetnek. A legsúlyosabb probléma azonban az, hogy az óriási méretű ukrán gazdaságokban megtermelt gabona dömpingje lenyomja az árakat, ezzel pedig kilátástalan helyzetbe hozza az EU tagállamainak termelőit, köztük a magyar gazdákat. Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy nem engedi be ezeket a szállítmányokat. A döntéshozóknak az sem számított, hogy Európa-szerte tüntettek a gazdák. Már a nagy nyugati államokban is betelt a mezőgazdászoknál a pohár, és a hazai gazdák sem véletlenül demonstráltak a közelmúltban Záhonynál – tette hozzá.

Első a magyar érdek

Schaller-Baross Ernő az Európai Parlamentben történtekről mesélt. Mint mondta, Magyarország elfogadja, hogy egyes tagállamok az unió minden intézkedésére igent mondanak.

– Nem kívánják megvédeni a határaikat, megengedik a kvázi kontrollálatlan migrációt és fejet hajtanak az illegális migráció előtt is. Ha nekik ez rendben van, mi elfogadjuk, csak annyit kérünk, hagyjanak minket békén, mert mi viszont nem kérünk ezekből. Az elmúlt években kiderült, hogy a tagállamok képtelenek kontrollálni és a közösségeikbe integrálni a más vallású és kultúrájú embereket. A magyarok nem akarnak ezekkel az emberekkel együtt élni, ám abban is biztos vagyok, hogy más tagállamok állampolgárai sem – hangsúlyozta az EP-képviselő, aki szerint neki és többi képviselőnek az Európai Parlamentben első körben a magyar érdekeket kell képviselni, és csak ezek után lehet szó az európai értékekről és érdekekről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában