Nyíregyháza

2024.05.02. 09:59

Lovas kocsikon a szerenádozó ifjak

A Krúdy-gimnázium végzős osztálya négy állomást érintett kedd este a kocsikkal.

Csatári Jázmin Abigél

A szerenádozók a Szarvas utcán

Forrás: Fotók: Csatári Jázmin

Dudálva köszöntötték a forgalomban autózó sofőrök a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 12. A osztályának diákjait. A fiatalok két lovas kocsin ülve, hangosan énekelve járták be a várost kedd este, hogy szerenádot adhassanak a tanáraiknak. Összesen négy helyet érintettek, az utolsó állomásként az osztályfőnökükhöz vezetett az útjuk. Mint azt megtudtuk: teljesen váratlanul jött az ötlet, hogy így tegyenek eleget ennek a hagyománynak. 

Először poénnak hitték 

A matematika tagozatos végzős osztály diákjai az iskola előtt gyülekeztek, majd elbúcsúzva a fotózkodó szülőktől, el is indultak az első helyszínre. 
– Egyik osztálytársunk apukájától származott az ötlet. Ő szervezte meg az egészet, a szülői munkaközösség közreműködésével – mesélte lapunknak az egyik diák, Zsenyuk Ádám, aki bevallotta: elsőre el sem hitték, hogy valóban lovas kocsikkal fogják körbejárni a várost. – Akkor tudatosult bennünk igazán az egész, amikor az iskola előtt megálltak a kocsik. Elsőre inkább csak poénnak tűnt a dolog, de a mi osztályunkban az ilyen poénok mindig valósággá válnak – mondta az érettségi előtt álló fiatal, aki már nagyon várja a pénteki ballagási ünnepséget, s azt, hogy elkezdődhessen a nagybetűs élet: építészmérnöki pályára készül, Budapesten tervezi a továbbtanulást. 

Minden évben érkezik felkérés 

Orosz György és a barátai kocsikáztatással és mezőgazdasági munkákkal foglalkoznak. Hozzájuk érkezett a felkérés, hogy körbevigyék a szerenádozó osztályt a városban. 
– Minden évben kapunk ilyen jellegű felkéréseket, a Krúdy Gyula Gimnázium korábban is igényelte már a szolgálatainkat – adta tudtunkra a kocsis, s még hozzátette: ezek a felkérések általában ismerősökön keresztül érkeznek. 
Orosz Györgytől még megtudtuk azt is: sajnos, már nem akkora az érdeklődés a kocsibérlésre, mint régebben, de évente két-három alkalommal továbbra is megkeresik őket hasonló programokkal. 
– Az idén ez az első szere­nádunk, előtte a Pagony Hotelben voltunk családi napon. Általában konkrét helyszínekre megyünk, a városban a forgalom miatt ritkábban kocsikázunk – mondta még a kocsis, aki társaival óvatosan és megfontoltan vezette végig a kivilágított lovas kocsikat az utakon – figyelve a lovak és az utasok biztonságára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában