Hősök napja

2024.05.26. 15:30

Példaként állnak a ma embere előtt

A két világháború hősei előtt hajtottak fejet Nyíregyházán, a hősök napján.

Miklós István

Megkoszorúzták az emlékművet

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Gazdag Mihály

Az I. és II. világháború hősi halottainak tiszteletére rendezték megemlékezés-sorozatot vasárnap Nyíregyházán. A program 11 órakor a Hősök temetőjében kezdődött, ahol jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, dr. Vinnai Győző és dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselők, Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke, továbbá a helyi rendvédelmi szervek, számos intézmény és szervezet vezetői. Az eseményen dr. Kovács Ferenc mondott megemlékező beszédet. Úgy fogalmazott:  több millió elhunyt és megsebesült katona, több százezer hadifogoly, özvegyek, árván maradt gyerekek emlékeztettek a világháború borzalmaira.

Kiálltak hazánk védelméért

– Az I. világháború után fájdalom és begyógyíthatatlan sebek maradtak az emberek szívében. Éppen ezért május utolsó vasárnapján rájuk, a hősökre kell emlékeznünk. Azokra, akik hittel, szívvel és lélekkel kiálltak az ország és városunk védelme mellett. Azokra az elesett civilekre, férfiakra, nőkre és gyerekekre, akik a háború borzalmainak áldozatai lettek – hívta fel a figyelmet dr. Kovács Ferenc, az ország második legnagyobb első világháborús sírkertjében. Arra is rámutatott: 1914 végén Nyíregyházán barakkkórházat létesítettek, hogy elláthassák a frontról hazatért, sebesült katonákat. Az elhunytakat a kórház mellett kialakított temetőben hantolták el. Ez a sírkert 1916-ban kapta meg hivatalosan a Hősök temetője nevet.

– Itt minden esztendő novemberében mécsest gyújtunk. Az adatok szerint 14 nemzet katonái nyugszanak a mintegy 2400 sírban. Ők azonban nem csupán katonák: hétköznapi emberek, szülők, testvérek, barátok, családtagok és szomszédok voltak. Az emlékük példaként szolgál a ma embere számára, és arra figyelmeztet minket, hogy a szabadság és a béke nem lehet magától értetődő. Felelősségünk van, de nemcsak a múlt emlékeinek megőrzésében, hanem annak továbbörökítésében is.

A háború nem lehet megoldás!

– És hogy mit üzen mindez az utókornak és a ma fiataljainak? Azt, hogy a háború sosem lehet válasz a konfliktusokra! Ami korábban szinte elképzelhetetlen volt, bekövetkezett: a szomszédunkban ádáz háború zajlik. Ez a fegyveres konfliktus egy élő, emlékeztető példa arra, hogy milyen törékeny is a béke. A harcok felhívják a figyelmet emberi gyengeségeinkre, a béke pedig arra, hogy van erőnk és lehetőségünk a változtatásra. Tanulnunk kell elődeink hibáiból, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a diplomácia útján oldjuk meg a konfliktusokat – hangsúlyozta a megyeszékhely polgármestere. Szerinte a Hősök temetője örökre példaként áll előttünk.

– Ezért is újította fel az önkormányzat 2014-ben a sírkertet, és vállalta fel az itt nyugvó külhoni katonák emlékének megőrzését, s a temető ápolását. Ez a hely a város egyik értéke, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy napjainkban már a települési értéktár része – tudatta dr. Kovács Ferenc.

A rendezvényen a helyi rendvédelmi szervek, intézmények és szervezetek képviselői elhelyezték a megemlékezés és a kegyelet koszorúit az I. világháborús emlékműnél. A megemlékezés-sorozat következő állomása a Hősök terén található I. világháborús emlékmű volt, melyet szintén megkoszorúztak a résztvevők. Innen vonultak át a nyíregyházi Északi temetőbe, ahol a II. világháborúban hősi halált halt nyíregyházi katonák emlékművénél hajtottak fejet, s itt is elhelyezték a kegyelet koszorúit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában