Sarki fény

2024.05.11. 11:50

Te is láttad a különleges égi jelenséget a péntek éjszakai égbolton?

Rózsaszín sarki fény táncolt a szabolcsi égbolton.

Szon.hu

Hatalmas napkitörés érte el a Földet péntek este, amelynek hatására ismét jól látható a sarki fény Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Késő este ragyogott fel a sarki fény, ez rá a magyarázat

Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő a haon.hu szerkesztőségével osztotta meg, hogy pénteken éjjel 22 óra körül, a hazánkból viszonylag ritkán látható északi fény (sarki fény, azaz aurora borealis) tűnt fel.

Jelenleg igen aktív a központi csillagunk. Hozzátette, a Napból jövő részecskesugárzás, protonok és elektronok, behatolnak a légkörünkbe. Ilyenkor a napszél felkavarja a magnetoszférát és a Föld felső légkörébe töltött részecskék hatolnak be, így keletkezik a rövid ideig látható fényjelenség. Magyarország földrajzi koordinátáján rendkívül ritkán látható ez a csoda - írta a haon.

A Levadászva csoport-Az Utca Hírcsatornája is "lilába borult," rengeteg fotót osztott meg a Szabolcs megye felett is látható jelenségről:

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában