Vay Ádámra emlékezünk

2019.05.15. 14:53

Védte Szatmárt, kiállít a nemzetért

Katonai tevékenységet ugyan nem folytatott, és udvari főkapitányi, illetve főmarsalli címe sem feleltethető meg a „mezei generális marsalli” titulust viselő tábornagyokénak, az udvari hadak főparancsnokaként mégis a legmagasabb rangú tábornokok közé sorolhatjuk Vay Ádámot, aki 300 évvel ezelőtt, 1719. január 31-én hunyt el.

Száraz

Család, közösség, nemzet

Az évforduló tiszteletére rendezett kétnapos konferenciának a vajai Vay Ádám muzeális gyűjtemény ad otthont: a történelmi falak között kézzelfoghatóak a letűnt korszak emlékei, a kutatók pedig Vaja híres szülötte mellett II. Rákóczi Ferencről, a szabadságharcról, a kuruc hadvezetésről tartanak előadásokat.

Szerdán délelőtt a tárogató hangja visszarepítette a konferencia vendégeit a kuruc időkbe, Kovács Sándor országgyűlési képviselő pedig egy régi filmélményére utalva elmondta: mindannyian köröket húzunk magunk köré. – Akik kis köröket vonnak maguk köré, a családjukat védelmezik, akik közepeset, azok egy közösséget vezetnek, de vannak olyanok is, akik egész nemzeteket képesek védelmezni – Vay Ádám ez utóbbiak közé tartozott: védte Szatmárt, kiállt a nemzetért – mondta a képviselő, és hozzátette: a múlt kutatásának akkor van valódi értéke, ha annak eredményeit be tudjuk illeszteni a jelenbe.

Megegyezéses béke

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi múzeuma igazgatója, dr. Tamás Edit úgy fogalmazott: az ehhez hasonló tudományos konferenciák is hozzájárultak ahhoz, hogy Vaja felkerült a magyarságtudatot őrző helyek térképére. – A város méltó a múltjához, és a múzeummal karöltve mindent megtesznek azért, hogy továbbvigyék történelmi örökségüket – tette hozzá.

– Ez már a 15. olyan tudományos konferencia, amely a Vay-ak és a szabadságharc korszakát idézi, az elsőt Vay Ádám halálának 250. évfordulója alkalmából rendezték – idézte fel a fél évszázaddal ezelőtti eseményt Tisza Sándor. Vaja polgármestere azt mondta, abban, hogy 2009-ben újra városi rangot kapott a település, nagy szerepe volt annak a magas szintű tudományos-kulturális munkának is, ami a múzeumot jellemezte és jellemzi ma is.

– Ez a térség a Rákóczi-kultusz őrzője – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki úgy fogalmazott: 1711-ben a szatmári síkon megegyezéses békét kötöttek az egymással szemben álló felek, amihez Rákóczi és Vay bölcsességére is szükség volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában