Ünnepzáró holdfénypartival

2019.06.11. 09:45

Lovasszínház Rakamazon

Június végén minden generációnak érdemes „nyeregbe pattanni” és Rakamaz felé venni az irányt.

Sasvári Sándor színművész lovasszínházi bemutatóval készül

Fotó: Fotó: Kiss Gergely / magyarmezogazdasag.hu

Népzene, néptánc, kézműves-kirakodóvásár, X. századi gyalogos és lovas harci bemutató és kiállítás, modern és középkori játszótér, hortobágyi csikósok, sólyomröptetés és megannyi más kulturális program várja a Rakamazi Turul Ünnep látogatóit június 29-én.

Az üdülőterületen bemutatkozik Sasvári Sándor lovasszínháza, és fellép Pataky Attila énekes is.

Mesélő arcok, regélő tárgyak

– Bár a lovas és színpadi programok mellett főzőversenyt, modern és középkori játszóteret, vízi vonatozást, kézműves-kirakodóvásárt is kínáló, látványos és hangzatos, hagyományőrző rendezvényig még több mint két hét van hátra, már lázasan folynak az előkészületek, és megszületett a végleges műsorterv is az ünnepi hétvégére – árulta el érdeklődésünkre Takácsné Bánlaki Anikó, Rakamaz alpolgármestere.

– A látogatóközpontban 11 órakor időszaki kiállítás nyílik „Mesélő arcok, regélő tárgyak…” címmel, délben lovas, zászlós bevonulás előzi meg a Rakamazi Turul Ünnep hivatalos megnyitóját. Délután bizonyára sokan lesznek kíváncsiak a sólyomröptetésre és a X. századot megidéző lovas harci bemutatóra.

– Kettőkor a hortobágyi csikósok pattannak nyeregbe, majd Sasvári Sándor, Jászai Mari-díjas színművész lovas­színházi bemutatója ígér emlékezetes pillanatokat. Hogy mit jelent a huszár-betyár virtus? Erre is fény derül fél ötig, akkor ugyanis Pataky Attila lép színpadra.

Ünnepzáró holdfényparti

– A mulatós műfajban is otthonosan mozgó, örök fiatal rockzenész koncertje után a Zemplén Néptáncegyüttes fél hét után kezdődő fellépéséig ismét a „lóerőké” lesz a főszerep: lovas ügyességi játékkal (köböre) ismerkedhetünk meg, Buck Viktor pedig csikósbemutatóval érkezik.

– Fél nyolctól a Flaska Banda népzenei együttes gondoskodik a jó hangulatról, Rakamaz piros betűs ünnepét éjfélig tartó csillagszámláló holdfényparti, hazai slágerekben gazdag zenei kavalkád zárja – összegzett Takácsné Bánlaki Anikó.

A nyugdíjasok sem maradnak otthon

A Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének elnöksége úgy döntött, az idén a két napos (június 28-29.) Rakamazi Turul Ünnepre időzíti az időseket szereplésre csábító programját, a megyei kulturális seregszemlét.

Román Demeterné, a Szövetség elnöke nemrégiben örömmel adta hírül a nyugdíjasszervezetek vezetőinek, hogy a Teknősház parkjában pénteken 9 órakor kezdődő, ebéddel záruló seregszemle után a helyi önkormányzat szeretettel hívja-várja a szépkorúakat a városi rendezvény programjaira is.

– A meghívás és szíveslátás természetesen kölcsönös! Reggel, a megnyitó után egymást követik majd az egyesületek, klubok színes kis műsorai (ének, tánc, szavalat, jelenet), végül emléklapokat kapnak a résztvevők. Tervezzük a honfoglalás korát megidéző Teknősház megtekintését is, sok jót hallottunk, olvastunk már e turisztikai gyöngyszemről, a korhű ruhába bújó idegenvezetők mesé(lő)s túráiról, a rendhagyó történelemórákról. A turulünnep szombati programja szintén magáért beszél, minden generációnak kellemes kikapcsolódást ígér – mesélte Román Demeterné.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában