Nyíregyháza

2019.07.30. 18:08

Élő néphagyományokat gyűjtöttek össze együtt

Két év telt el azóta, hogy közös munkába kezdett a nyíregyházi Igrice Néptáncegyüttes és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes – az élő néphagyományok összegyűjtésére, rendszerezésére és digitalizálására vállalkoztak a határ menti régiókban.

A nyíregyházi együttes vezetője, Nagy Zsolt hétfőn sajtótájékoztatón számolt be az eredményekről. Elmondta: mindkét szervezet előszeretettel mutat be tradicionális adatközlőktől felgyűjtött táncokat. S hogy ez mennyire fontos, így fogalmazta meg Nemes Tiborné Vonó Erika, akivel Mándokon találkoztak: „nagyon fontosak a néprajzi gyűjtések, hiszen ha nem szedik össze, elfelejtik, elvész a kultúránkból. A hagyományaink jelentenek mindent: a múltunkat, jelenünket, jövőnket.”

Több roadshow-n és szakmai workshopon, konferencián vettek részt közösen úgy Szlovákiában, mint Magyarországon, a népdalokat és motívumokat pedig gálaműsor keretében mutatták be Nyíregyházán. Született egy tanulmány, sikerült 24 népdalt, 12 tánclépést megörökíteniük, készült egy dokumentum- és egy koncertfilm, létrehoztak egy néprajzi adatbázist, ahol mindez megtalálható, valamint egy mobiltelefonos applikációt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában