koncert

2019.07.16. 10:41

Folytatódik a közös utazás

A koncerten felcsendülnek a Life Is A Journey album dalai, de ­Djabe-, Hackett- és Genesis-klasszikusok is.

A Djabe zenekar vezetőjét és alapítóját, Égerházi Attilát 20 éves barátság és munkakapcsolat fűzi Steve Hacketthez, a Genesis gitárosához. Először a Djabe 2003-as Táncolnak a kazlak című albumán dolgoztak együtt, az első közös koncertre pedig 2004 nyarán, a londoni Spitz Clubban került sor.

A folytatásra 2007-ig kellett várni, amikor Steve Hackett segített megtölteni a Petőfi Csarnokot a Sipos András-emlékkoncerten.

Nagy hatással voltak egymásra

A Genesis egykori gitárosára olyan nagy hatással volt a Djabe zenei szellemisége és nyitottsága, valamint a zenészek játéka, hogy ő maga kérte a közös folytatást: 2008 óta a Djabe és Steve Hackett minden évben közös turnéra indul, amelyen Djabe-, Steve Hackett-, Genesis- és közös szerzeményeket játszanak. Hackett 2011 óta hat közös albumot jelentetett meg a zenekarral.

Ebből az utolsó hármat 2017-ben és 2018-ban a londoni Cherry Red Records adta ki. Mindemellett Hackett rendszeresen játszik vendégként a Djabe lemezein és fordítva.

A Szardínia szigetén rögzített Life Is A Journey – The Sardinia Tapes album különleges hangzása – melyet leginkább az instrumentális progresszív kategóriába sorolhatunk – komoly sikereket hozott a Djabe & Steve Hackett formáció számára.

A lemez érdekessége, hogy háromnapi közös improvizálás után az elkészült felvételek segítségével Barabás Tamás, a Djabe zenekar basszusgitárosa készített belőle egy teljes stúdióalbumot. ­Steve Hackett és a Djabe tagjai is lenyűgözőnek találták az eredményt.

A The Sardinia Tapes 2017. október 4-én jelent meg világszerte, a zenészek Budapesten élőben is bemutatták a korongot. A koncert DVD-változatán helyet kapott egy dokumentumfilm is a 2018-as közös turnéról, Tour Is A Journey címmel.

Az utazás ebben az évben is folytatódik, hiszen Steve Hackett és a Djabe zenekar július végén – augusztus elején közös turnéra indul, melynek augusztus 3-ai állomása este nyolctól a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ hangversenyterme.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában