Zenei időutazás

2019.07.01. 09:48

Könnyed, de színvonalas

Ezen a nyáron hat elő­adást láthat az Udvarias Esték közönsége „a fény városában”.

Udvaros Dorottya önálló estjén kortárs magyar írókat és zeneszerzőket „szólaltat meg”

Izgalmasra sikeredett az idei Udvarias Esték műsornaptárja. A mátészalkai kulturális központ ingyenes nyári programsorozata évek óta nyújt könnyed, de színvonalas kikapcsolódási lehetőséget a városban élőknek az új színházi évad kezdetéig, s ebben az évben sem lesz ez másként.

Zenei időutazás

Az Udvarias Esték nyitányaként Orbán Bori és Pánczél Kristóf zenés estjét élvezheti a közönség július 4-én, csütörtökön 20 órától. A duó a francia sanzonok mellett magyar kuplékkal és olasz slágerekkel kápráztatja el hallgatóságát. Dalaikon keresztül olyan művészeket idéznek meg, mint Edith Piaf, Charles Aznavour, Dalida vagy Yves Montand.

„Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?” – kérdezte Udvaros Dorottya és a Mégis szép című önálló est rendezője, Vörös Róbert kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. Sokak kedvence, a legendás és ikonikus színésznő, sok-sok meghatározó és véleményformáló film főszereplője és számtalan szakmai díj birtokosa az erre a kérdésre adott válaszokból állt össze. A szerzemények között találunk versben vagy prózában írtakat néha játékosan, néha keserédesen megfogalmazva. A válaszok mellé néhány vadonatúj és már hallott dalt szerkesztve állt össze végül az előadás, amit július 11-én este nyolc órától láthatnak a művésznő rajongói a kulturális központ színháztermében.

Egy héttel később, július 18-án a Beat-lesz zenekar Yesterday – tegnap és ma című koncertje repíti vissza az időben az angol beatzenekar szerelmesei. A The Beatles volt a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb formációja. A popkultúra egészét nézve kevesen voltak, akik népszerűségükhöz, kritikai elismertségükhöz és széles körű kulturális hatásukhoz mérhetőek. A „gombafejeket” tehát nem lehet kikerülni, még 50 év elteltével is élnek a dalaik.

Kereken huszonnégy órával a koncert után a Kuckó Művésztanya Utcaszínház művészeinek tapsolhat a szalkai publikum. A debreceni társulat előadásában a Mit röhög kend, koma? című vásári komédiát láthatják a műfaj kedvelői.

Négyből hárman hazatérnek

Az Udvarias Estéknek elmaradhatatlan fellépője a Bereczky Band – a vérbeli zenészek július 25-én este nyolctól a latin könnyűzene gyöngyszemeiből válogatnak. A következő estén fellépő négy énekesből hármat erős gyökerek fűzik megyénkhez. Polyák Lilla lóg ki egyedül a sorból, hiszen Muri Enikő, Dolhai Attila és Nagy Sándor szűkebb hazájában énekel július 26-án este nyolc órától.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában