művészet

2019.08.07. 07:24

Kép egy szál virágról, ablakról

Az idén huszadik alkalommal rendezték meg Tiszalökön az alkotótábort.

Az idén nyáron immár huszadik alkalommal nyitotta meg a kapuját a tiszalöki Csontváry Nemzetközi Alkotótábor. Nagyon hosszú idő telt el azóta, hogy az ötletből jubileumi rendezvény legyen.

Ajándékba adott festmények

A táborokat évről évre fáradhatatlanul szervezi Tölgyesi Attiláné és Zrinszki István. Az idei tábor előkészítését már februárban elkezdték a lehető legjobb feltételek biztosítása érdekében.

A Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázat sikerének köszönhetően elhárult a tábor rendezésének anyagi akadálya. Gebora István verőcei festőművész segítségével olyan alkotókat sikerült meghívni és megnyerni a tíznapos művésztelepre, akik a festészet többféle irányzatát képviselték.

Az olaj, a pasztell és az akvarell egyaránt visszatükrözte a tiszalöki táj szépségét. Volt, akinek a csendélet, másoknak a portré volt a kedvenc alkotási formája. A táborba egyébként Erdélyből, Kárpátaljáról és az ország számos településéről érkeztek művészek.

Az alkotótábor ünnepélyes megnyitóünnepségét Dan Tamás jóvoltából a Feketeszakáll Kalandparkban tartották meg. Az alkotás mellett különböző programok színesítették a mindennapi életet.

Nagyon örültek a vendégek, amikor a helyi Nimród Vadásztársaság meglepetésvacsorája előtt Hekman Böbe énekei, dalai fokozták a hangulatot. Készült kép úgy a gyönyörű tájról, mint egy szál virágról, de egy érdekes ablak is rabul ejtette az egyik művészt. Voltak szakmai beszélgetések és értékelések is.

Az Új Élet Horgászegyesület jóvoltából Mizsik Gyula ízletes löki halászlevet készített, az ételnek igen nagy sikere volt. Vendégül látta a csoportot egy kerti partin dr. Zrinszki Eszter is – alkonyatig tartó kellemes beszélgetéssel.

A tiszadobi Andrássy-kastélyban Ritók Lajos művész kiállítását is megnézték a tiszalöki tábor lakói, akik a zárónapon egy tárlaton mutatták be az itt készült műveket, az érdeklődők pedig gyönyörködhettek a sok-sok alkotásban.

A táborlakók ekkor köszönték meg a szeretetteljes vendéglátást – szóban és ajándékba adott képekkel. Bemutatták a fiatalok munkáit is, akik a művészek mentorálása révén bámulatosan szép dolgokat alkottak, a munkáikból az ősz folyamán az iskolában kiállítást rendeznek.

Támogatók is segítettek

– A tábor sikeres megvalósításához mi ketten kevesek lettünk volna, sok támogató segítette a munkánkat. A Bényei Bútor Bt. például a lemezeket adta, a tiszalöki Szabadság Termelőszövetkezet pedig a reggeli friss tejről gondoskodott. Köszönet Gömze Sándor polgármesternek is, hogy segített a megoldhatatlannak látszó helyzetekben.

Fedor László alpolgármester, ifj. Benkő Zoltán, Pápa József és a Tiszatáj Közalapítvány most is önzetlenül segített. Bú­csúzáskor jó volt érezni és hallani az elégedett mű­vészbarátok szeretetteljes ­köszönetét. Az idei tábor ­véget ért, de mi már a jövő évire gondolunk – mondta lapunknak a két szervező, Tölgyesi Attiláné és Zrinszki István.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában