Mesék

2019.10.01. 12:55

A branül is pillangó, ami segít meggyógyulni

A mese eltereli a kis kórházi betegek figyelmét a fájdalomról.

A Rotary Club önkéntesei mesefigurákkal díszítették az osztályt

Forrás: KM-archív

– Nagyon fontos a mese a gyerekeknek, ez nálunk talán még hatványozottabban igaz – jelentette ki Pap Judit.

– A gyermekek nemcsak kiszakadnak az otthoni, megszokott környezetükből, hanem meg kell küzdeniük a betegséggel, s mindazzal, amivel ez jár, vizsgálatokkal, vérvétellel, injekciókkal, infúzióval, a mese világa pedig abban segít nekik, hogy eltereljük a figyelmüket a fájdalomról, a beavatkozásokról, hagyjuk szárnyalni a fantáziájukat – mondja a Jósa András Oktatókórház ápolási igazgatója, a gyermekosztály osztályvezető főnővére, aki megjegyezte: náluk a branül is pillangó, ami rászáll a kicsi karjára, és segít neki meggyógyulni.

– Ez is a mese világa, mert varázslatként adjuk elő, a nagyobbakat beszéltetjük is, ők is mesélhetnek, tovább szőhetik a történetet, s mire a mese véget ér, a kezelés, a vizsgálat is befejeződik. Látjuk azt is, hogy az önkéntes meseolvasók milyen jó hatással vannak a nálunk fekvő kicsikre, mert a színes történetek szükségesek a léleknek is. Az óvónőnk nagyon sokat mesél nekik, mesefoglalkozásokat is tart, azoknak, akik már nem ágyhoz kötött betegek, és érezzük a jótékony hatást, ahogy mosolyognak, megnyílnak, könnyebben viselik a kórházi környezetet – magyarázta Pap Judit.

S az sem véletlen, hogy minden folyosót és kórtermet mesefigurák díszítenek, így például Dumbó, Hupikék törpikék, Bogyó és Babóca egy-egy jelenete elevenedik meg a falakon. A gyerekek a tévén a mesecsatornát nézhetik, ha pedig az idő engedi, a nővérkék is örömmel osztanak meg mesés történeteket a kis betegekkel, elröpítve őket a mese varázslatos, csodás birodalmába.

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában