"Jó mesét írni felelősséggel jár"

2019.10.01. 12:48

A gyermekek inspirálják

A fehérgyarmati meseírónak eddig hét kötete jelent meg.

Fecske László neve rendszeresen feltűnik lapunk Varázsszőnyeg oldalán. A fehérgyarmati háromgyermekes édesapa közel négy éve döntött úgy, hogy a kabaréjeleneteket, verseket és novellákat háttérbe szorítva meseírásra adja a fejét. Azóta hét kötete jelent meg, és több gyermekmagazin állandó szerzője.

– A Pilóta Pál megjelenése hatalmas belső löketet adott nekem ahhoz, hogy a kisebbekhez szóljak, a helyi óvodások visszajelzései nagyon inspirálóak voltak – nyúlt vissza a kezdetekhez Fecske László, aki gyermekkora óta rajong a mesékért. Sokat merít a régi magyar rajzfilmekből, -sorozatokból, azok sajátos ízéből. Hozzátette: gazdag és szárnyaló fantáziájának írás közben teret tud engedni.

– Úgy gondolom, hogy jó mesét írni nagy felelősséggel jár, hiszen amellett, hogy a történetnek szórakoztatónak kell lennie, tanulsággal is kell szolgálnia. A kicsik ma ömlesztve kapják a meséket a televízióban és az interneten, ezek egy része azonban minden mondanivalótól és tanítástól mentes. A szülők felelőssége, hogy eldöntsék, segíti-e a gyermekük fejlődését egy-egy történet, vagy csupán üres szórakoztatást kínál. Arról nem is beszélve, hogy nem dolgoztatják meg a fantáziájukat a képernyőn látottak, hiszen nem kell elképzelniük a szereplőket, a környezetet, mindent „készen kapnak”.

A kisfia is írt meséket

– Mi nagyon sokat mesélünk otthon a gyerekeknek, és ügyelünk arra, mit nézhetnek meg a tévében és a neten. Már egészen kicsi koruktól megmutatkozott a mesék hatása, választékosan beszélnek, a teljesítményük kimagasló. A legidősebb fiam tízéves, maga is írt már meséket, az egyik története nyomtatásban is megjelent – árulta el a büszke édesapa.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában