színház

2019.10.18. 08:47

Négy színész, 12 szerep

A Thália Télikertben mutatták be a Trainspot­tingot, a híres Irvine Welsh-regény színpadi adaptációját.

Budapest, Nyírbátor. Szabó Győző, Mózer András, Bán Bálint és Szabó Erika elő­adásában és Horváth Csaba rendezésében mutatták be a Thália Télikertben október 11-én a Trainspottingot, mely néhány heroinfüggő útját követi. A négy színész összesen tizenkét karakter bőrébe bújik a darabban.

A következő adag

A történet szerint Mark és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, nem mintha a gazdaságilag lepusztulóban lévő Edin­burgh-­ban sok lehetőségük lenne erre. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak – az egyetlen menekülést pedig a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában. Szárnyalásuknak csak az szab gátat, ha elfogy a kábítószer.

Azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adaghoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára. Irvin Welsh regényét 1996-ban Danny Boyle filmje tette kultikussá világszerte.

Nehéz volt a próbafolyamat

A premier után Szabó Győző elmondta: sok-sok év után ez volt az egyik legnehezebb próbafolyamat az életében. Érthető, hiszen a nyírbátori születésű színész is megküzdött a heroinfüggőséggel, melyből könyv is született Toxikoma címmel. A kötet szereplői és cselekménye hamarosan a filmvásznon elevenednek meg, a tervek szerint jövő novemberben kerül a mozikba Herendi Gábor rendezésében.

KM

Ezek is érdekelhetik