Nyíregyháza

2019.11.21. 17:30

Több száz éves kincseket őriznek

A nyíregyházi könyvtárak gyűjteményeiben olyan értékek bújnak meg, amelyek megóvása sokrétű feladat.

Forrás: KM-archív

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete Védendő értékek a könyvtárban címmel rendezett szakmai napot hétfőn, utalva ezzel a szabolcsi megyeszékhelyen is megtalálható, rendkívüli értéket képviselő muzeális gyűjteményekre, illetve azok óvásának, védésének fontosságára.

Országosan is különleges

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtára nem számít „öregnek”: 1950-ben alapították, hogy kiszolgálhassa az intézmény oktató­munkáját. Közel hetven év alatt egy országosan egyedülálló, a bizánci rítusú katolikussághoz köthető gyűjtemény keletkezett az intézményben.

– Könyvtárunk küldetése a görögkatolikussághoz köthető történelmi értékű dokumentumok megőrzése, ápolása – mondta el dr. Kührner Éva, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola főkönyvtárosa.

– Megszületett a gyűjtőköri szabályzatunk: ez magában foglalja az 1851 előtti kéziratos és nyomtatott dokumentumokat, illetve az 1851 és 1920 között, az akkori Magyarország területén kiadott, görögkatolikus kötődésű dokumentumok gyűjtését is.

Az intézmény gyűjteményében 1950 előtti periodikák is megtalálhatóak, amelyeknek bár nincs évszázados múltjuk, de forrásértékűek: az államosítással számos egyházi lap megszűnt, így ritkaságnak számítanak. Dr. Kührner Éva többek között arról is beszélt, hogy milyen nagy feladatot jelent az intézményüknek az állagmegőrzés, hiszen a legutóbbi állapotfelmérés szerint több mint kilencszáz dokumentum igényel beavatkozást, ebből 67-et nyilvánítottak veszélyeztetettnek. Ezt a mennyiséget csak egy unikális vizsgálattal lehet kezelni – így is 26 dokumentum bizonyult egyedinek a veszélyeztetettek közül.

Leltárra várva

– Gyűjteményünk 1973 óta védett, de sokkal régebbi múltra tekint vissza: 1843-ban alapították az evangélikusok. 1848-ban, az iskola államosításakor a tulajdonjoga Nyíregyháza önkormányzatához került – ismertette az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium muzeális gyűjteményét Pinténé Kosina Judit, az intézmény könyvtár szakos tanára.

A gimnázium dísztermében található, 10 ezer dokumentumot őrző bibliotéka számos kincset rejt, például egy kétkötetes Luther-féle bibliát, egy 1500-as évekből származó Weltbuchot, iskolatörténeti ritkaságokat, illetve a londoni világkiállításról készült fotóalbumot is. Az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium könyvtárának jelenleg az egyik legnagyobb szakmai kihívása, hogy a kurrens és a muzeális dokumentumokat szétválasszák a leltárkönyvben.

Fő az elővigyázatosság

– Ami nekünk jó, az a könyveknek se rossz – utalt az állománymegőrzés szempontjából szerencsésnek mondható helyzetre Kovács Péter papír-, bőr- és könyvrestaurátor. A szakember kitért a könyvekre leselkedő veszélyekre: a por megköti a nedvességet, a különböző fémek (például egy ártalmatlannak gondolt gemkapocs) rozsdásodást okoznak, a restau­rátorok egyik legnagyobb réme pedig a jó szándékkal használt, de hosszú távon csak rongáló hatású cellux ragasztószalagok.

A könyvtárosoknak ezenkívül gondolniuk kell a mikroorganizmusok, a rágcsálók, a nedvesség, a rossz tárolási módok és fény káros hatásaira is. Az értékes köteteknél óvakodni kell a könyvtári pecsétektől is, hiszen az idővel szétfolyó tinta komoly károkat okozhat. Kovács Péter arra is kitért, hogy nagyon komolyan kell venni a tűzvédelmet, a gyűjtemények dolgozóinak minden óvintézkedést szigorúan be kell tartaniuk, hiszen a több évszázados, évezredes papírlapok könnyen a lángok martalékaivá válnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában