kaláka betlehemes

2019.12.12. 07:37

Karácsonyi Kaláka-koncert

Az együttes az idén ünnepli megalakulásának ötvenedik évfordulóját.

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? címmel ad karácsonyi hangversenyt a Kaláka együttes a nyíregyházi evangélikus nagytemplomban december 18-án, szerdán 15 órától.

Klasszikus és népi hangszerek

A kaláka szó jelentése: közös munka; eredetileg házépítést jelentett. A Kaláka együttes 1969-ben alakult Budapesten. Verseket énekelnek. Muzsikájuk sokszínű és a versekből következően sokstílusú.

Az egyéni hangzást a négy énekhang, a klasszikus és népi hangszerek együttes játéka adja. Az idén 50 éves zenekarról negyed évszázada Kányádi Sándor ezt írta: „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak.

Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, szív-némaságra született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti eredeti dallamot.”

Ingyenes a koncert

Az együttes 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat kapott, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség díjat.

A nyíregyházi koncert ingyenes, további információkkal Sztankó Gyöngyi lelkész szolgál a 20/824-5429-es telefonszámon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában