Nyíregyháza

2020.01.18. 19:00

Misztikus erővel idézik meg az írónő alakját

Szabó Magda kimondta azt, amit mások nem mertek vagy nem tehettek.

Forrás: KM

Ki volt Szabó Magda? Író, költő, feleség? Ember volt, mint bárki más. Küzdött, félt, harcolt, szeretett. Kimondta azt, amit mások nem mertek vagy nem tehettek. Életét végigkísérte a bizonytalanság. Támaszként, lelki társként állt mellette férje, Szobotka Tibor író, műfordító. Két test, egy lélek voltak.

Akár kézen a kesztyű

Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János Szabó Magda: Agyigó című előadása – amit február 4-én, kedden 17.30-tól láthat a nyíregyházi Bencs-villa közönsége Czeizel Gábor rendezésében – átöleli a teljes életművet a költeményektől az önéletrajzi ihletésű írásokig.

Az első felvonás a gyermekkorról, a második a szerelemről és annak elvesztéséről szól. Nagyváradi Erzsébet érzelmekben gazdag, drámai erejű alakítása és Vasicsek János zenéje és különleges hangja szinte misztikus erővel idézik meg a maga teljes emberi valóságában Szabó Magdát.

„Nekem a világ csodája volt ez a lány! Feszült kíváncsisággal ültem be a Régimódi történet próbáira, ám hamarosan eloszlattak a kételyeim. Erzsi már az első alkalommal megmutatta képességeit, színpadi érzékenységét. Ösztönösen intelligens színésztehetség, olyan madár Ő, aki úgy született, hogy tud repülni” – írta Nagyváradi Erzsébetről Szabó Magda.

Így folytatta: „Két ellentétes karaktert kellett megelevenítenie, megtette, mégpedig úgy, hogy ritka élményben részesített, ráismertem benne az anyámra! Meg is szólítottam egyszer a folyosófordulóban: édesanyám! Rajta volt már a szerep, akár kézen a kesztyű. Tisztelettel és felelősségtudattal gyakorolja a mesterségét, ha sikeres, akkor is, észre sem vette, hogy időközben milyen népszerű lett. Csupán hosszú pályát kívánhatok neki.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában