II. Rákóczi Ferenc-emlékév

2020.01.26. 07:00

Példakép volt a fejedelem minden korszakban

A magyar történelmi személyiségek között kevés olyan van, akit nem kezdett ki az idő.

Tavaly volt 315. éve annak, hogy II. Rákóczi Ferencet Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választották. Ebből az alkalomból a Magyar országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította, s az ünnepi eseménysor egészen 2020. szeptember 17-ig tart. Az emlék alkalmából sorozatban mutatjuk be, megyénk hogyan is ápolja a fejedelem emlékét.

Etalon mindig és mindenkor

– A történelmi személyiségek között kevés olyan magyar van, akit nem kezdett ki az idő, akinek az erkölcsi botlásaiba nem kötött bele az utókor. Ilyen személy a számunkra II. Rákóczi Ferenc, aki tiszta maradt egész életében, etalon volt minden történelmi korszakban és társadalmi rendszerben, példakép maradt az ifjúság számára minden korszakban, minden történelmi időben – mondta el lapunknak Marczinkó István, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete igazgatója, aki az emlékév alkalmából több előadást is tartott diákoknak és felnőtteknek Rákóczi-emlékek és emlékhelyek Kárpátalján és a történelmi Szabolcs-Szatmár és Bereg vármegyék területén címmel. Vajon hogyan alakult ki ez az érdeklődés az egykori fejedelem iránt?

– Sokat köszönhetek dr. Hársfalvi Péter tanszékvezető tanár úrnak, aki a nyíregyházi tanárképző főiskolán történelemből tanított. Tőle tanultam meg, valamint még Margócsy Jocó bácsitól, hogy a szűkebb környezet iránti elkötelezettség az igazi hitvallás a pedagógus számára. Kisvárdán és a környező településeken dolgoztam pedagógusként, s mindenhol foglalkoztam helytörténettel, honismerettel is.

Tizenhat évig voltam iskolaigazgató, ebből a négy legszebb évet a berkeszi gyermekotthon igazgatójaként töltöttem el, majd tíz évig Kisvárdán egy új iskola igazgatója lettem, de egyébként a közoktatás minden szintjét megismertem. Rákóczi Ferenccel a kapcsolatom Berkeszen kezdődött, az elődeim ugyanis kezdeményezték az 1950-es években, hogy az intézmény vegye fel II. Rákóczi Ferenc nevét.

Ez aztán végigkísérte az életemet. Makay Lászlóval, a kisvárdai múzeum alapítójával együttműködve kutattuk a kisvárdai Rákóczi-emlékeket. Amikor pedig a II. Rákóczi Ferenc Szakközép- és Szakiskolába kerültem az 1980-as években, a diákoknak különböző programokat szerveztünk. A tanulókat elvittük egyrészt Borsiba, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére, másrészt Kassán a Szent Erzsébet templomban Rákóczi síremlékét kerestük fel egy Rákóczi-hét keretében.

A Rákóczi-kultusz ápolásához nagy segítséget jelentett, hogy 1985-ben Búza Bence elkészítette a fejdelem szobrát, amit a szakközépiskola kertjében állítottunk fel. A Rákóczi-hetet bővítettük azzal, hogy a határon túli magyar nyelvű iskolákat is meghívtuk egy történelmi vetélkedőre.

Rendszeresen érkeztek erre a megmérettetésre fiatalok Tiszaújlakról, Királyhelmecről és Szatmárnémetiből, ez a verseny rendszeres kapcsolatot jelentett a határon túli magyar nyelvű iskolákkal.

- 2002-ben kezdeményeztük a Rákóczi Szövetség kisvárdai szervezetének megalakulását, amelynek alelnöke lettem. A szövetség célja: a Rákóczi hagyományok őrzése, ápolása, valamint a határon túli intézményekkel és önkormányzatokkal való kapcsolattartás – folytatta Marczinkó István.

– Érdekes módon a családi kapcsolatok is a Rákóczi-emlékekhez predesztináltak, ugyanis a menyem Tiszaújlakról származik, így óhatatlanul is arra inspirált engem, hogy a kárpátaljai Rákóczi-emlékeket felkutassam. El is jutottam több helyre, hiszen szerencsére Kárpátalja és a történelmi Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye nagyon gazdag Rákóczi-emlékekben, illetve Esze Tamáshoz és a kurucokhoz is kötődnek emlékek.

A teljesség igénye nélkül hadd soroljak fel néhány emléket, illetve helyszínt. Már említettem Borsit, a fejedelem szülőhelyét. Mezőváriban emléktábla idézi fel, hogy a kurucok ott is kibontották a nagyságos fejedelem zászlaját. Beregszászon dombormű és márványtábla őrzi a fejedelem emlékét, valamint Mikes Kelemen is kapott emléktáblát.

Fontos színhely továbbá Munkács vára, ahol látható a kis Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona szobra is egy emléktáblával együtt. Tiszaújlakon 1903-ban állították fel a turul emlékművet a tiszabecsi győztes csata emlékére, míg egy emlékoszlop áll a tiszabecsi református templom kertjében.

Tiszaújlakon egyébként a fejedelemnek és Esze Tamásnak is van emléktáblája. Meg kell említeni többek között a vajai várkastély udvarán lévő szoborparkot is, ahol mellszobrok és domborművek őrzik a kuruc kor nagyjainak – Zrínyi Ilona, Thököly Imre, Bercsényi Miklós, Bercsényi László, Esze Tamás, Vak Bottyán – emlékét.

- A Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete igazgatójaként a pályázati programjainkat mindig felfűztük egy-egy évfordulóra. Tavaly a Rákóczi-emlékév apropóján két kirándulást szerveztem. Májusban a Rákóczi-szabadságharc erdélyi vonatkozású helyeit kerestük fel három napon keresztül, októberben pedig a felvidéki emlékhelyeket jártuk körbe.

M. Magyar László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában