"Pesti balhé"

2020.06.25. 12:33

Hegedűs D. Géza filmje a nyár első hazai mozija

Az újranyitást követően a hazai alkotások közül a Pesti balhé című filmet vetítik először a filmszínházak.

Hegedűs D. Géza is feltűnik a vásznon

Forrás: VÍGSZÍNHÁZ

Kicsivel több, mint másfél hónapot kell várnia a közönségnek, hogy a koronavírus-járvány miatt bezárt mozik újranyitása után megnézhesse az első magyar filmet. A Nemzeti Filmintézet tájékoztatásából kiderül: a Pesti balhé című alkotást augusztus 13-ától élvezhetik a mozirajongók.

A főszereplői Petrik Andrea, Mészáros Béla, Elek Ferenc, Szabó Simon és Inotay Ákos, de feltűnik még a vásznon Reviczky Gábor, Jászberényi Gábor és az ibrányi születésű Hegedűs D. Géza is.

Bemutatják a fővárost

Lóth Barnabás rendező szerint a Pesti balhé „egy őrült képrablás, egy még őrültebb barátság és egy nagy szerelem történetét elmesélő, humorban, helyszínekben, képi megoldásokban is meglepetéseket kínáló film lett”. A forgatókönyvet a rendező Kis-Szabó Márkkal és a filmben is látható Inotay Ákossal közösen jegyzi. A Pesti balhét Balázs István Balázs fényképezte, míg a produceri feladatokat Fülöp Péter és Hutlassa Barnabás látták el.

A történet szerint a főszereplők az évszázad műkincs­átverésére készülnek. A csapat tagjai már gyermekkorukban is sorra követték el a különböző csínyeket, mindezt felnőttként pedig egy egészen új szintre emelik: rendhagyó módon nem el-, hanem belopni szeretnének egy festmény egy nívós árverésre.

A Pesti balhé egyik érdekessége, hogy az izgalmas pillanatok között Budapest számos arcát fedezhetik fel a nézők. Tavaly nyáron több mint harminc, zömében fővárosi helyszínen forgatták a filmet: többek között a Skála Metró tetején, a Király fürdőben, a Párisi Divatházban, a Filozófusok kertjében, pesti és budai villákban, hotelekben, a százötven éves kőbányai pincerendszerben, sőt még a víz alatt is dolgoztak az alkotók.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában