Csingacsguk

2020.06.15. 07:19

Nyolcvan szál gyertya Gojko Mitic tortáján

Mennyi? Nyolcvan? Nem csalás, nem ámítás, így eltelt az idő.

Actor Gojko Mitic pictured duirng the rehearsal 'Winnetou III' at the Karl May Festival in Bad Segeberg, Germany, Friday, 23 June 2006. Mitic will star the Apache chief the last time this season with dying his definite stage death for the 1,000th time on 10 September. Mitic starred the chief since 1992. Photo: Ulrich Perrey

Forrás: Archív

Fotó: Ulrich Perrey

A legenda, Gojko Mitic 80 esztendős lett. Ő játszotta Winnetou szerepét az örökzöld indiánfilmekben. Sokakban csak jóval később tudatosult, hogy a színész az akkori Jugoszláviában született 1940. június 13-án, és egy dél-szerbiai faluban nőtt fel.

Miközben testnevelő tanárnak készült, alkalmi dublőr volt a Belgrádban forgatott brit és olasz filmekben.

Először A nagy medve fiai főszerepére választotta ki a keletnémet DEFA filmgyár.

Onnan indult világhódító útjára. Mivel német nevelésben részesült gyermekkorában, folyékonyan beszélte a nyelvet, és az akcentusa miatt szinkronizálták.

Ma már nosztalgia

– A Karl May-regényeken nőttem fel. A Winnetou alapmű, de eszembe jut Az Ezüst-tó kincse vagy A Medveölő fia is. Az ezeken alapuló filmek bejárták a világot, engem is megérintett a sajátságos hangulatuk.

Furcsa belegondolni, hogy Gojko Mitic már nyolcvanéves – jegyezte meg Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója, aki a Montázs Art Mozi és a Krúdy Gyula Art Mozi szakmai vezetőjeként elmerült a filmipar rejtelmeiben.

– Emlékszem, először a Kelet-Magyarországban olvastam arról, hogy az indiánfilmek jelentős részét az egykori Jugoszlávia területén forgatták.

Addig azt hittük, hogy valahol Amerikában találtak olyan sziklás hegyeket, ahol felsorakoztak az apacsok is. Ma már csak nosztalgiázunk, hiszen teljesen más lett az igény, de én szívesen idézem fel az indiános élményeimet.

Többek között a Magas-Tátrában is forgattak, és az egyik alkalommal a tóba hajigáltak néhány kelléket, mint például Csingacsguk tomahawkját.

Tavalyelőtt egy hulladékgyűjtési akció során búvárok hozták felszínre a „kincseket”, így azt a bizonyos fejszét is. Ez is hozzátartozik a legendához. Gojko Mitic jelenleg Berlinben él, ott élvezi az „indián nyarat”.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában