Rendezvény

2020.08.04. 14:38

Látványosságok éjszakája a Kállay-házban

Különleges lesz a szombat este a Kállay Gyűjtemény életében.

Készséges diákok sürögtek-forogtak a nemrég átadott Kállay-házban, Nyíregyháza legújabb kulturális attrakciójában. Mindannyian nyári munkájukat töltik ott, ők kalauzolják a gazdag Kállay Gyűjteményre kíváncsi látogatókat. Kedden a Látványosságok éjszakája elnevezésű program sajtótájékoztatóján is részt vettek, hogy méginkább képben legyenek a következő időszak színes kínálatával.

Kutatóközpont lehet

Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője közölte, hogy augusztus 8-án, szombaton 16-24 óráig tartanak nyitva, és minden korosztály képviselőit szívesen látják.

– Küllemében és tartalmában is európai színvonalat reprezentál a gyűjtemény. Nemcsak ismeretterjesztő, szórakoztató funkciója lesz a jövőben, szeretnénk, ha kutatóközponttá is válna. Olyan korszakot jelenít meg, ami eltűnt a mostani digitális kor társadalmából. Ezért is érdemes eljönni ide – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

– Amikor hat éve megalakult az alapítványunk, az volt elképzelésünk, hogy idővel minél több emberrel láttassuk azt a hatalmas értéket, melyet a gyűjtemény képvisel. Olyan rendezvényeket támogattunk, ahová sok gyermek jött, ők magukkal vonzották a családtagjaikat, és így terjedt a hírünk. Szeretnénk, ha a kutatók is sűrűn felkeresnének bennünket – fűzte hozzá dr. Riczu Zoltán, a Kállay Gyűjteményért Alapítvány elnöke.

Elhangzott, hogy a Látványosságok éjszakáján a kitüntetések termében a teljes rendjelgyűjteményt, a Kállay család helyiségében pedig a viseleteket és a családi relikviákat, a Máltai teremben a Szuverén Máltai Lovagrend emlékeit tekinthetik meg. A száz éve elhunyt dr. Kállay Rudolf Orvoslás a századfordulón című emlékkiállítása is vonzhatja a látogatókat. A várostörténet iránt érdeklődők is sok információval gazdagodhatnak.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők: a Burattino Bábszínház A madárijesztő címmel lép fel 17 órától.

– Hosszútávú együttműködésre készülünk a Kállay Gyűjteménnyel. Kölcsönösen népszerűsítjük egymást, ami mindkét félnek jó – jegyezte meg Barcsik Sándor, a Jász-Plasztik Autócentrum szalonvezetője.

Dohanics László elárulta, hogy augusztus 29-én Sör Mi Több elnevezésű családi programot tartanak, ahol a sör, a gasztronómia és a kultúra jól elfér majd egymás mellett az élet habos oldalán. Szeptember 12-én este a TamBorEn Trio tagjai készülnek egy igazán ütős produkcióval.

LTL

Ezek is érdekelhetik