Elkapta a koronavírust

2020.12.02. 11:30

Már gyógyultnak érezte magát, amikor lázas lett – Szabó Dénes köszöni a gondozást, az odaadást a kórháznak

Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy is kórházba került a magas láza miatt.

Forrás: illusztráció / archív

A fiatalok és az idősek egyaránt elkaphatják a koronavírus-fertőzést, azonban a hatvan év felettiek számára sokkal több veszéllyel jár a betegség. Éppen ezért sok kórustag, ismerős és zenebarát aggódott a 73 esztendős Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy és zenepedagógus egészségéért, amikor kórházba került. Előtte néhány héttel még minden felhőtlen volt augusztusban: a Cantemus tartott szabadtéri koncertet a Kodály-iskolában, s rekordot ért el egy dal internetes feltöltésében.

Vonaton, metrón, buszon

A Cantemus kórusintézmény ma már egészséges igazgatója így emlékszik vissza a betegség kezdeteire.

– Hogy a betegséget milyen úton kaptam el, nem tudom. Én még szeptemberben lettem beteg, s kétségtelen, hogy abban az időben kétszer is voltam Budapesten. Az első alkalommal koncerteztünk a belvárosi templomban a Szent Efrém kórussal. A Pro Musica Leánykar tagjai közül néhányan már nem énekeltek betegség miatt, könnyen meglehet, hogy már a többiekben is ott lappangott a vírus – mesélte lapunk érdeklődésére a nemzet művésze. – Aztán voltam még egy másik alkalommal Budapesten, ahová vonattal utaztam, a fővárosban pedig metróra és autóbuszra ültem, korlátokba kapaszkodtam, vagyis bárhol összeszedhettem a vírust.

Hálával gondol rájuk

– A betegségem is úgy indult, mint a többi covidos betegnél. Az ízlelésem és a szaglásom elment, de valójában csak enyhe tüneteim voltak kezdetben. Már-már gyógyultnak éreztem magam, amikor hirtelen magas lázam lett, amit egyáltalán nem lehetett házilag kezelni, nem hatottak a gyógyszerek. Négy hosszú éjjel-nappalos izzadtság után erőteljes, határozott orvosi utasításra a nyíregyházi kórházba kerültem, ahol néhány nap múlva diagnosztizálták a kétoldalú tüdőgyulladást is. Úgy gondolom, idejében kezdték el a szakemberek a kezelésemet, de még így is öt hétig tartott a gyógyszerezésem. Oxigént éjjel-nappal kaptam, de lélegeztetőgépre nem kerültem. Így utólag is köszönöm az egészségügyi dolgozók áldozatkészségét és odaadását, mindig hálával gondolok rájuk.

A felgyógyulás óta visszatért, tanít és a jövőt tervezi a karnagy. Nem könnyű az ének-zenei órákat megtartani, hiszen az egészségügyi helyzet miatt az ének-zene órákon nem lehetett énekelni, így apró trükkökkel igyekszik fenntartani az éneklés iránti érdeklődést. Nagy bánata, hogy a vírusjárvány miatt énekkari próbákat sem tarthat, pedig megannyi szereplés várna az egészségügyi vészhelyzet elmúltával az együtteseire, a Cantemus Gyermekkarra és a Pro Musica Leánykarra.

Karácsonyi koncert – virtuálisan

– Lesz karácsonyi hangversenyünk is, igaz, csak virtuálisan: december 20-án 17 órától az érdeklődők otthon a kedvenc foteljükben ülve hallgathatnak meg bennünket. A korábbi évek szép felvételeiből adunk közre egy csokrot ebben az összeállításban, hiszen a régi előadások szépsége bennünket is lelkesít, és erőt ad a továbbiakhoz. Szomorúak vagyunk, hogy nem tudunk úgy ünnepelni, mint máskor, de remélem, még sokszor be tudjuk pótolni az elmaradt hangversenyeket.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában