Megyei értéktár

2021.02.03. 15:49

A nemesi élet lakáskultúrája

A konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiséget freskóval díszítették.

KM

A Mudrány-kúria bejárata | Archív fotó: M. Magyar László

Több kúria is túlélte az évszázados viharokat, s megyénk és Magyarország történelmi szemtanújaként bekerültek a megyei értéktárba. Közöttük találhatjuk a Szabolcs községben látható Mudrány-kúriát, ami a XVIII. század végén épült késő barokk stílusban.

A források tanúsága szerint a Rákóczi-szabadságharc ideje alatt települt át Szepes megyéből a Mudrány család első kimutatható, borkereskedéssel foglalkozó tagja – olvasható a megyei értéktár honlapján. A család leszármazottja, Mudrány András – gyermektelen lévén – a kúriáját a református egyházra hagyta. Az egyház birtokában volt 1977-ig, parókiaként és szolgálati lakásként használták, majd a műemléki helyreállítás óta, 1980-tól a nyíregyházi Jósa András Múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye egy részének enteriőrszerű bemutatására szolgál.

Szimmetrikus alaprajz

A kúriát 1987-ben műemlék jellegű épületnek nyilvánították. Az itt bemutatott kiállítás a XIX. századi vidéki nemesi élet mindennapjait, keretét, tipikus lakáskultúráját mutatja be.

A Mudrány-kúria bejárata | Archív fotó: M. Magyar László

Az épületet a XVIII. század végén emelték, a kelet-magyarországi nemesi kúriák jellemző stílusjegyeit viseli magán. Alaprajza szimmetrikus: a központi tengelyétől jobbra és balra azonos nagyságú és elrendezésű helyiségek sorakoznak. A zárt előtérből a középső ajtó az egykori fogadószobába, az „ebédlő”-be, míg a többi a hajdani hálóhelyiségekbe irányította a látogatót, s végül – ezek által közrefogva – még egy-egy férfi, illetve női nappali szoba található, amiket vendégszobaként is igénybe vettek.

A konyha és a zárt előtér kivételével valamennyi helyiséget freskóval díszítették: a más és más kerettel övezett színes mennyezet négy sarkában a hun-magyar történetről és magyar történelmi személyiségekről vannak képek. A falfestmények egy részére a műemléki helyreállításkor találtak rá a restaurátorok.

Dolgozószoba és lakrész

Négytermes enteriőrkiállítás található a kúriában, a tárlatok a XIX. század végi, XX. század eleji köznemesség kultúráját, bútorzatát és tárgyi emlékeit mutatják be a nagyközönségnek.

Mellettük egy XIX. századi ebédlőt, előszobát, férfi-dolgozószobát, valamint egy női lakrészt is kialakítottak a szakemberek. A négytermes lakberendezési kiállítás mellett 2 teremben a kúria és a földvár történetét, valamint Szabolcs község múltját bemutató tematikus tárlat várja a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában