Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.03.25. 07:00

Titkos üzenetek a húsvéti tojásokon

A tojásfestés vagy -írás számos technikai lehetőséget kínál, ezekből is bemutatnak néhányat.

MJ

Mészáros Józsefné a csodálatos tojásainak egyik típusával | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Péter

Már csak néhányat alszunk húsvétig, és miközben jól jön egy kis ráhangolódás a kereszténység legnagyobb ünnepére, ilyentájt a tojásfestéshez szükséges technikai felkészültségünket is érdemes felfrissítenünk, hogy ne ugyanazzal próbálkozzunk minden évben.

Ehhez nyújt segítséget a Kállay Gyűjtemény, ahol látványos húsvétitojás-kiállítással kedveskednek az ünnepre készülőknek. Persze, nem hagyományos módon, hiszen hiába szerepel a munkatervükben minden évben húsvéti program, a vírushelyzet most is felülírta az elképzeléseket. Ám a feltámadás és az újjászületés ünnepe nem maradhat tojások nélkül, így a most kiállított 500 darabos kollekciót online, vagyis egy videófilm segítségével mutatják be a közönségnek – tudtuk meg Dohanics László gyűjteményvezetőtől.

Jövőre még nagyobbat...

– A kamarakiállításunkat egy kis feltöltődésnek szánjuk.

A most bemutatott mennyiség csupán egy szelete a közel 1300 darabos gyűjteménynek, amiből a Sóstói Múzeumfalu is bemutat majd néhány százat.

– Sajnáljuk, hogy a Kállay-házban, a maguk valóságában nem láthatja ezeket a közönség, de megígérjük, hogy ugyanebben a témában jövőre egy hatalmas bemutatót tartunk.

– Most kárpótlásul egy másik kisfilmben a festés és az írókázás gyakorlati fogásait is megmutatjuk. Szeretnénk ebben a járvánnyal terhelt időszakban is jelen lenni a múzeumbarátok életében, hogy ha nyílnak a kapuk, minél több vendéget fogadhassunk – vezette elő a kamarakiállítást Dohanics László.

Titkos üzenetek

Sikerült a csodálatos darabok készítőjét, Mészáros Józsefnét, Ilikét is kifaggatnunk, aki örömmel mutatta hosszú évek munkájának gyümölcsét. Mint elmondta, egyetlen kedvencet nem tudna kiemelni, éppen mindig a hangulata dönti el, hogy a számos tojásdíszítő megoldás közül adott évben éppen melyiket veszi elő.

Mészáros Józsefné a csodálatos tojásainak egyik típusával | Fotó: Sipeki Péter

Mészáros Józsefné a gyermekéveit Fényeslitkén töltötte, és a beregiek közkedvelt technikáját, a tojás berzselését a nagymamájától és az édesany­jától tanulta.

– Akkor még több faluból is jöttek hozzánk locsolkodni, sok tojásra volt szükségünk. Miután később a tojásfestés minden csínját-bínját igyekeztem elsajátítani, 2004-ben meghívtak a Sóstói Múzeumfaluba, hogy tartsak bemutatót. A vége az lett, hogy 2004 és 2016 között számos kiállítást rendezhettem, emellett pedig iskolai kézműves-foglalkozások tartására, egyházi rendezvényekre is meghívtak.

– Húsz éve rendszeresen festek a Nyíregyházi Teréz Anya Egyesületnek, és a római katolikus egyházközség is minden évben számíthat rám Oroson. Nyíregyházán az Aranykapu Népművészeti Egyesületnek ugyancsak tagja lettem 2017-ben, kisebb gyűjteményeimet őrzik a Tokaji Világörökségi Bormúzeumban, a Gömöri Múzeumban és magángyűjtőknél.

Többféle technikával dolgozom, batikolással, aranyozással, írókázással, savval maratással, ezüstözéssel, csipkézéssel, és a beregi berzselést se hagyjam ki a sorból.

– A tojást pedig „elcsenhetjük” lúdtól, tyúktól, pulykától, gyöngytyúktól, de ha szerencsénk van, akár strucctojásra is festhetünk, karcolgathatunk – magyarázta.

– Régen leginkább növényekből kivont organikus festékekkel vonták be a tojásokat. Használtak hagymahéj-, dióburok-, kamilla-, és céklaleveket, de ezeken kívül számos növényünkből kivonható valamilyen színárnyalat. Ma már modern anilinfestékek állnak a rendelkezésünkre, amikkel a szivárvány minden színe felvihető a tojásokra. Fontos viszont, milyen színt milyen mintával használunk, ugyanis ezáltal a szimbólumértéke is más és más lesz.

A tojásíró alkotó minden darabjával valamiféle üzenetet közvetít: bőséget, szerencsét vagy szerelmet kíván a titkos üzenet.

Színek és szimbólumok

– Ha megnézzük a színek szimbolikáját, a piros általában Krisztus kiontott vérét, a szeretetet, a bőséget szimbolizálja, a zöld a szabadság színe, a sárga a földé és az egyházé, a fehér a tisztaságé, az arany pedig ugyancsak a bőségé, a gazdagságé, ugyanakkor a megújuló, feltámadó nap, az egészség szimbóluma. Kékkel a bátorságot jelenítjük meg, illetve a Boldogasszony, a Szűzanya színe. Ez utóbbi azért is fontos, mert hazánk Regnum Marianum, a szűz oltalma alatt álló ország.

Különleges díszítési mód a tojások aranyozása, az aranyporos tojás szintén a Bereg különlegessége.

– Mintegy 1200 darabos jelképkészlettel dolgozom, használok geometrikus mintákat is a stilizált növényi ornamentika mellett. Gyakoriak a forgó rózsák, virágmotívumok, tulipánok, csillag alakzatok, az áldó, stilizált kéz, a keresztirányú egyenesek, amelyek életfa alapjai is lehetnek, a pontok egy osztott mezőben pedig a bőség, a termékenység jelei.

Ilike búcsúzóul azt is megmutatta, hogy a gyermekei is örömmel díszítik a saját tojásaikat, négyéves kisfia például saját ötlettel törött héjdarabokból vitte fel a magyar trikolór színeit. És az se rémisszen el senkit, hogy olykor a savmart technikát is gyermekek kezébe adja. Ez a sav ugyanis csupán 10 százalékos ecetes oldatot jelent, ebbe mártogatják serényen az írókát a lelkes jelentkezők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában