Mesék

2021.04.06. 07:00

Sikert aratnak a bogdányi Lúla-mesék

A nyugdíjas óvónő bábokat készített, meséket tanult, a község könyvtárosa pedig a felvételt vállalta.

MML

Molnár Julianna a bábokkal

Forrás: Könyvtár

Eddig is a találékonyságukról, az ötletességükről, a kreativitásukról voltak ismertek a magyar emberek, s mindez hatványozottan érvényes a pandémia idejére. A bezártság érzése és a közösségi programok elmaradása miatt egyre jobban tért hódít az internet, számos program, rendezvény a világhálón jelenik meg.

Molnár Julianna a bábokkal
Fotó: Könyvtár

A község közösségi oldalán

Az elmúlt évben vonult nyugdíjba óvónőként a Nyírbogdányban élő Molnár Julianna, akiben ott motoszkált a gondolat, hogyan is tudna kedveskedni a koronavírus-járvány idején a kis óvodásoknak. Megszületett az ötlet, egyeztetett Lisovszki Tamás polgármesterrel, s tavaly Mikulás napján az interneten egy mesével, A didergő király szívmelengető történetével szórakoztatta a fiatalokat. Az előre felvett mesét Nyírbogdány önkormányzatának közösségi oldalán játszották le, vágóként és animátorként Szentpéteri Viktória könyvtáros segített.

Pici stúdió az otthonból

A kedvező visszajelzések újabb mesére serkentették a készítőket, karácsonykor A három fenyőfa meséje „szökött be” az otthonokba a gyermekek örömére.

S ha egy nagyszerű kezdeményezés sikeres lesz, nem lehet abbahagyni. Molnár Julianna és Szentpéteri Viktória tovább készítette a meséket.

A nyugdíjas óvónő alkotta meg a bábokat, meséket memorizált, a község könyvtárosa rögzítette, összevágta, animálta a mesemondást. Az otthonból egy pici stúdió lett. Szabadidejükben elkészítettek több kedves mesét, és indítottak a videómegosztó portálon egy csatornát ­Lúla-mesék címmel.

Lágy hangzás, tetszetős dallam

S hogy miért lett ez a címe? A Lúla a Julianna név becézése, lágy a hangzása, a dallama tetszetős, könnyen megragad, megmarad a gyermekekben. Nem gondolták volna, hogy ilyen nagy sikere lesz a mesecsatornának: egy nyírbogdányi kislány kívülről fújja mindegyiket, Budapesten egy kislány a buszmegállóban mondogatja a fülbemászó verses mesét, egy Olaszországban élő magyar származású anyuka pedig a kisfiával együtt elkészítette a bábokat, s eljátszották a mesét.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában