Kállay Gyűjtemény

2021.05.08. 13:13

Ezüstremekek egy bécsi ötvösműhelyből

Az „OD” nemesfémjelzés köztiszteletet és elismerést vívott ki magának világszerte.

KM

A Kállay Gyűjtemény új kamaratárlattal várja a látogatókat

Fotó: Sipeki Péter

A hónap első napján megnyitotta kapuit a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény is. A látogatóknak az állandó tárlatok mellett május 5-étől új kamarakiállítást kínálnak Dietrich – Ezüstremekek egy bécsi ötvösműhelyből címmel.

Az ékszertől a pecsétnyomóig

A Dietrich-hagyaték a gyűjtemény iparművészeti kollekcióját gazdagítja. A Kállay családdal leányágon rokon Ilosvay Ferenc (1914–1990) vadászíró özvegye, Johanna Dietrich (1929–2017) 1993-tól családi fotókkal, férje személyes tárgyaival, kéziratokkal és folyóiratokkal ajándékozta meg az intézményt. Dédapja, Julius Wilhelm Dietrich (1820–1890) arany- és ezüstművesmester német földről, Türingiából érkezett 1848-ban Bécsbe, ahol gyárat alapított, s ékszereket, gyűrűket készített – olvasható a Kállay Gyűjtemény honlapján.

Az 1880-as években fia, Oscar Dietrich (1853–1940) vette át a céget, melynek gyártási programja az évek során folyamatosan gazdagodott, a huszadik század elejétől már igen széles áruválasztékot kínált: sétapálcák, női ernyőfogantyúk (zománc, kristály), botgombok, övzárak, tiszteletadományok és ajándékok, verseny- és lövészdíjak, serlegek, kupák, szivarvágók, karmesteri pálcák, pecsétnyomók, babér- és tölgykoszorúk, figurális és más műtárgyak.

Értékes anyagokból, aranyból, ezüstből, smaragdból, karneolból, rubinból készült munkái 1908-tól megjelentek a német, francia, orosz, olasz, román és amerikai piacokon is. Gazdag kínálata és a termékek igényes kivitelezése nyomán Európa egyik legjobb nevű és legkeresettebb cégeként tartották nyilván. Oscar Dietrich az egész életét a szakmának és cégének szentelte, melynek eredményeképpen az „OD” nemesfémjelzés köztiszteletet és elismerést vívott ki magának világszerte. A kamarakiállítás a 90 éve megszűnt nagynevű bécsi cég legszebb, leglátványosabb, ezüstből készült darabjait mutatja be.

Védettségi igazolvánnyal

A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályok szerint a 18 éven felüli látogatók kizárólag védettségi és személy­igazolvánnyal léphetnek be az intézménybe, a fiatalabbak számára az előbbi nem kötelező. Szájmaszkot azonban minden vendégnek viselnie kell.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában