Hitélet

2021.05.08. 18:19

Újraéled a reformátusok körüli élet

Már tartanak nyilvános istentiszteleteket a reformátusok is, fokozatos nyitás mellett.

Ko

A reformátusok Nyíregyházán a Covid-osztályon dolgozóknak ajándékcsomaggal kedveskedtek, amelyben lelki eligazítást, segítő gondolatokat is eljuttattak hozzájuk

Forrás: Kórház

– Amikor hosszú hetek után újra együtt lehettünk a közösséggel múlt vasárnap a templomban, átfutott rajtunk a gondolat: valami ilyesmi érzéseik lehettek a „háborúból hazatérteknek” annak idején. Bibliai hasonlattal élve, amikor az ószövetségi nép hazatért a fogságból... – idézte fel az első újratalálkozást dr. Gaál Sándor református esperes annak kapcsán, hogy a múlt héten a járvány­ügyi helyzet enyhülésével kinyitottak a protestáns templomok.

Támaszt nyújtottak

– Sokkal nagyobb lyukat ütött ez a kényszeredett távolság a szívünkön és a hitgyakorlásunkon, mint valaha gondoltuk – folytatta az esperes, aki már a pandémia első hulláma alatt többször is elmondta, mennyire személytelenné, közvetetté vált a hitgyakorlás a digitális eszközökön keresztül.

– Olyan volt, mit amikor az emberek kapaszkodnak egymásba, tartják egymás kezét egy kötélen keresztül, mert azért a média eszközei jó erős kötelek voltak, de a tapintás, az összetartozás, a lüktetés érzése hiányzott. Ezért úgy gondolom, mostanra talán jobban megtanultuk megbecsülni a megszokott dolgokat, a kapcsolattartás hiánya megtanított bennünket arra, milyen óriási ajándéka Istennek a gyülekezet közössége – tette hozzá a lelkipásztor.

A járvány ideje alatt csak látszólag volt csendes az egyházak körüli élet, merthogy igenis szerteágazó területen nyújtottak segítséget az embereknek. Ott voltak a kórházakban, ha kellett, adományokat gyűjtöttek a rászorulóknak, a járvány miatt krízisbe jutott családokat patronálták, veszteségeik feldolgozásában lelki támaszt jelentettek számukra.

Itt az újraépítkezés lehetősége

– A lelkészi munkaközösségünk tagjai a hozzánk hivatalosan is bejegyzett egyháztagokat felhívták telefonon, természetesen a legidősebb korosztályra fókuszálva. Ezzel nagyon sok embernek adtunk egy újabb kommunikációs lehetőséget arra, hogy meghallgassák őket és a problémáikat. Néhány esetben az önkénteseink segítettek gyógyszert kiváltani, hivatalos ügyet intézni. Mindenkinek nagyon jólesett a figyelmesség. Az egyedül élők többen is felkiáltottak, hogy jaj de jó, hogy megcsörrent a telefon! És nemcsak aznap örültek neki, hanem napokig feltöltötte őket az, hogy valakik gondoltak rájuk... És persze voltak nagyon hosszú beszélgetéseink is, ahol hangsúlyt kapott a spiritualitás, az Istennel való kapcsolat, a hit kérdése, az ahogyan megélik a járványt. Az online közvetített istentiszteleteket tulajdonképpen már a nyitásra építettük fel, mert úgy véljük: „nem minden téglát ugyanoda kell visszatenni”, ha újraépítjük közösségeinket. A vallásgyakorlásban, az életminőségben, az élettempóban, a kapcsolatrendszerünkben szükség lesz észszerű változtatásokra – jegyezte meg az esperes.

Megtudtuk, egyházuk a fokozatos nyitás híve, egyelőre a vasárnapi istentiszteleteket, a gyermekalkalmakat állítják vissza, illetve online továbbra is követhetők. Az iskola újraindulásával a hitoktatási program a régi kerékvágásba kerül, s már jelentkeznek a gyülekezeti gyermek ötnapos klubra a diákok, a többnemzedékes táborozást pedig augusztusra időzítik. Kiemelték, minden rendezvényen a létszámra, és a járványügyi szabályok betartására ügyelni fognak.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában