Az Év Tájházvezetője

2021.06.06. 20:00

Ahány tájház, annyi szokás: az értékek őrzői

A biharkeresztesi Csicsóka Tájház gazdái nyerték el az Év Tájházvezetője címet.

LTL

Online közgyűlést tartott a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A civil szervezet az Év Tájházvezetője elismerésben részesítette a biharkeresztesi Csicsóka Tájházat létrehozó és a hagyománytisztelet szellemében működtető Marosán családot, Györgyöt, Juditot és lányukat, Grétát. A szövetség szombaton Nyírbogdányban rendezi a kelet-magyarországi regionális találkozóját, ennek apropóján is érdemes szemügyre venni a magyarországi tájházhálózatot, a hiteles népi építészeti alkotások együttesét.

Fotó: Magyarországi Tájházak Szövetsége

Hagyományőrzők

– A tájházhálózat térben egymástól távol eső elemekből áll, mégis kiemelkedő értékű, egyedülállóan komplex, lényegét tekintve összetartozó egységet alkot – kezdte reagálását Fancsalszki Noémi muzeológus, a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságának munkatársa.

– Koherens, etnikumok közötti kulturális egymásra hatásról, egyben a magas művészetek és a népi hagyományok, népi civilizáció kölcsönhatásáról tanúskodik egy adott korszakban (XVIII–XX. század) és egy adott régió, a Kárpát-medence vonatkozásában. Ez a hálózat eredeti és kiemelkedően egyedi tanúja az élet minden területét átfogó hagyományos életmódnak. Kiemelkedő szerepet játszik a nemzeti, illetve a kisebbségi önazonosság-tudat fenntartásában. Ezzel egyidejűleg megadja a régióknak az egyébként visszafordíthatatlanul elvesztett lehetőséget a saját múltjuk megismerésére. A magyarországi tájházak hálózata egyedülálló példát mutat egy országnyi terület sokarcú népi építészeti kultúrájának továbbéltetésére, bemutatására és közösségi célú hasznosítására.

Tizenkét díjazott

– Az Év Tájházvezetője elismerő díjat 2008-ban alapította az egyesület. Az odaítélésére az elnökség tagjai tesznek javaslatot, az átadására az éves közgyűlésen kerül sor – fűzte hozzá Fancsalszki Noémi. – Eddig tizenketten (Balogh Imréné, Juhász László, Horváth Attiláné, Verbőczi Gyuláné, Poór Gabriella, Duba Ernőné, dr. Kéri Gáspár, Spanics Ágnes, Kulik Melinda, Csáki Balázsné, Vaskó Istvánné, Dombi Alajosné) érdemelték ki a kitüntető címet. Az elismerő díszoklevelet és a díjat elnyert tájházvezető nevével jelzett, fazekassal készített kerámiát a Tájházszövetség elnöke adja át a díjazottnak.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége regionális szervezeteket hozott létre. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, illetve a határon túli területek (Felvidék, Partium, Vajdaság) és a nemzetiségi tájházak (szlovák, német, horvát) szakmai érdekképviseleti feladatait fogja össze. A szövetség elnöke dr. Bereczki Ibolya, ügyvezető elnöke Hegedűsné Majnár Márta, az elnökség tagjai régiónként: Bajnóczy-Kovács Edina (Pest megye, Komárom-Esztergom megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye), Bihari Ádám (Vas megye, Zala megye, Győr-Moson-Sopron megye), Vidák Tünde (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye), Korompainé Mocsnik Marianna (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye), Kulik Melinda (Csongrád megye, Békés megye, Bács-Kiskun megye), Miszlai Zsolt (Veszprém megye, Fejér megye), Urbán Anett (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye), Kicsindi Enikő (szlovákiai magyar tájházak), Király Katalin (magyarországi szlovák tájházak), Jaszmann Gabriella (magyarországi német tájházak), Kővári Emese (erdélyi magyar tájházak).

Frissülő adatbázis

– A civil szervezettel szorosan együttműködik a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban létrejött Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága. A Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága működteti és frissíti az adatbázisát, eszerint jelenleg több mint 550 tájház található az országban. Ebből Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 24 tájház van, ami országos lefedettséget tekintve alacsonynak számít. Ez a szám folyamatosan változik, mert újabb és újabb tájházak alakulnak országszerte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tájházak

Beregdaróc – Beregdaróci Tájház, Csaroda – Halászház, Fábiánháza – Fábiánházi Tájház, Fülesd – Tájmúzeum, falumúzeum, Gávavencsellő – Svábház, Hodász – Hodászi Roma Tájház, Nagyar – Tájház, Nemesborzova – Tájház, Nyírbogdány – Bogdányi Tájház, Nyírmihálydi – Nyírmihálydi Magtár – Helytörténeti Gyűjtemény, Pátyod – Tót-ház, Rozsály – Tájház, Szatmárcseke – szegényparaszti lakóház, Tákos – Tákosi Tájház, Tarpa – Tájház, Tarpa – Szárazmalom, Tiszabercel – Bessenyei György Emlékház, Tiszabezdéd – Tájház, Tiszacsécse – Móricz Zsigmond Emlékház, Tiszadada – Tájház, Tiszadob – Dobi Porta, Tiszaeszlár – Tiszaeszlári Tájház, Vaja – Vajai Tájház, Vállaj – Sváb Tájház.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában